Belföld

Megvizsgálta a Nébih a trappista sajtokat, kiderült, melyik a legjobb

24.hu
24.hu

2017. 04. 25. 12:19

Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált trappista sajt megfelelt az élelmiszerbiztonsági szempontoknak a szakemberek kisebb hiányosságot főleg a tápérték jelölésénél találtak, közölte a hivatal az MTI-vel kedden.

A Nébih terméktesztjén 26 féle trappista sajtot vizsgált, 5-nél egyebek mellett laktóztartalmat is mért.

Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző – például a félkemény – csoportba sorolás.

A Nébih laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesnek jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartalmát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt, a nitrát és nátrium-klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek.

A szakemberek 10 trappista sajtnál találtak jelölési problémát, főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztette a hatóság, és kötelezi őket a hibák javítására.

A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett, közölte a Nebih.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Felcsút, 2013. május 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.