Belföld

Megfékezték a budaörsi raktártüzet

Megfékezték a lángokat a budaörsi gyógyszergyári raktártűznél kedden kora délután, jelenleg az izzást próbálják megszüntetni budaörsi Pharma park területén

– közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Csámpai Attila elmondta: a sűrű füst miatt korábban megkérték a lakosságot, hogy amennyiben lehetséges, a tűz 500 méteres körzetében ne nyissanak ablakot, ajtót, és lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

Az M1-es autópályán elrendelt rendőrségi forgalomlassítására azért volt szükség – mondta a szóvivő -, mert a sűrű füstöt látva, az autósok elkezdtek nézelődni, és ez balesetveszélyes volt. Időközben a rendőrség azt közölte a honlapján, hogy az autósok ismét használhatják a budaörsi áruháznál lévő lehajtót az M1-es és M7-es bal pályán, amelyet korábban a tűz miatt zártak le.

Csámpai Attila kitért arra, hogy a helyszínen már két katasztrófavédelmi mobil labor is tartózkodik, hogy az épület teljes hosszában mérhessék az esetleg a levegőbe került veszélyes anyagokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy veszélyes anyagok továbbra sem mutathatók ki.

A szóvivő szerint a raktárkomplexum 15 000 négyzetméteres az irodákkal együtt, és 5000 négyzetméteres terület égett le. Statikust is kértek a helyszínre, aki életveszélyessé nyilvánította az érintett épületrészt. Így ott meg kell bontani a tetőszerkezetet.

A helyszínre egyébként a budaörsi és törökbálinti polgármesterek is kimentek, Budaörsön pedig az összes iskolától és óvodától megkérték, hogy tartsák csukva az ablakokat.

Kora este az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is kiadott egy közleményt, amiben azt írja, egyeztetnek az érintett cégekkel, és ha szükséges, biztosítja a gyártóknak és forgalmazóknak a soron kívüli engedélyek kiadását. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója megkérte a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi céget, hogy ne adjanak át a kiskereskedőknek a megszokott mennyiségnél több gyógyszert.

A legfontosabb, hogy az OGYÉI szerint hiánytalan és folyamatosan biztosított a gyógyszerellátás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik