Belföld

Hét népszavazási kezdeményezést utasított el ma az NVB

24.hu
24.hu

2017. 04. 25. 18:24

Hét népszavazási kezdeményezést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén egyebek mellett egyértelműségi problémákra és arra hivatkozva, hogy nem lehet tréfát űzni a jogintézményből.

Az NVB 10:2 arányban utasította el egy magánszemély (a DK-s Sebián-Petrovszki László) a külföldi egyetemeket érintő népszavazási kezdeményezésének hitelesítését. A testület döntését azzal indokolta, hogy a kezdeményezés csak az OECD-országokban államilag elismert felsőoktatási intézmények számára biztosítaná, hogy bejelentés alapján folytathassanak külföldön oklevelet adó képzési tevékenységet, a többi intézménynek továbbra is működési engedély, akkreditáció alapján kellene működne.

A tagok egyebek mellett azzal érveltek, hogy a kezdeményezés szerint javasolt módosítás diszkriminatív helyzetet teremtene, hiszen hátrányosan érintené a magyarországi felsőfokú intézményeket, és az abban tanuló diákokat, valamint, a nem OECD országok iskoláit.

Vágó Gábor (volt LMP-s parlamenti képviselő) magánszemélyként három népszavazási kezdeményezést nyújtott be, a letelepedési engedélyek megszerzésével, kiadásával kapcsolatban, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről.

Az NVB a kérdések hitelesítését megtagadta, részben választópolgári, illetve jogalkotói egyértelműségi problémára, részben okafogyottságra hivatkozva.

Az NVB három, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által benyújtott népszavazási kezdeményezést is napirendre vett, és azokat egyhangúlag el is utasították, arra hivatkozással, hogy azok a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütköznek.

Az ülésen felmerült, hogy egy viccpárt komolytalan kezdeményezéseit egyáltalán érdemben kell-e tárgyalniuk.  

  • Az első kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés nevezze át Paks városát, annak érdekében, hogy a tervezett atomerőművi beruházást érintő nemzetközi szerződések érvényüket veszítsék.
  • Egy másik kezdeményezés szerint új atomerőművi blokk csak a felcsúti stadion 50 méteres körzetében épülhetne.
  • A harmadik kezdeményezés pedig arra irányult, hogy az NVB ne minősíthesse a választópolgárok számára túl bonyolultnak az atomenergiával kapcsolatos népszavazási kérdéseket.

Patyi András elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy

a szabályozásnak nem az a rendeltetése, hogy jópofa tréfákat űzzenek a népszavazás jogintézményéből, és a döntéshozó szervezetekből; az NVB-ből, a Kúriából, vagy az Országgyűlésből.

Az NVB egy, a múlt vasárnapi zuglói időközi önkormányzati választást érintő határozatot is hozott. A testület 11:1 arányban meghozott nem jogerős határozatában megállapította, hogy az ATV műsorszolgáltatóként az egyik választási hírműsorával megsértette az esélyegyenlőség alapelvét, mert egyik híradójából – a többi jelölő szervezet közül egyedüliként – kihagyta a Magyar Munkáspártot. Az NVB határozatai nem jogerősek, azokkal szemben a Kúrián lehet jogorvoslattal élni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.