Belföld

Áder nem mondta meg, levágatja-e a bajszát

Gimnáziumi előadásra érkezett az államfő, csak az állami média mehetett utána.

Megérkezett kedden délelőtt tíz órakor Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumába, ahol a fenntarthatóságról és környezettudatosságról szóló témahetet nyitja meg előadásával.

Korábban az iskola oktatói és diákjai is nyilatkozatban tiltakoztak a köztársasági elnök által aláírt felsőoktatási törvénymódosítás, a „lex CEU” miatt. Áder érkezésekor azonban a helyszínen senki nem tiltakozott. Mint arról beszámoltunk, a járdára és úttestre valaki felírta Áder tüntetéseken gyakran előkerülő gúnynevét, a „bajszos szart”, a 24.hu tudósítója szerint azonban ezt lemosták.

Áder nem válaszolt a sajtó kérdéseire, az iskolába is csak az MTI és az állami média kísérhette be.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Az előadás után Ádert egy diák arról kérdezte, miért nem volt népszavazás az ország energiapolitikáját 50-60 évre meghatározó paksi bővítésről. Az államfő erre azt válaszolta: a népszavazás feltételeit törvények határozzák meg, „meglátjuk, sikerül-e valakinek olyan kérdést beadnia, amely kiállja a törvény próbáját”. Példaként felhozta azt is, hogy Németországban nem volt népszavazás arról, hogy bezárják-e az atomerőműveket, mégis így döntöttek.

Megkérdezték a köztársasági elnököt a szélerőművek visszaszorításáról is. Azt mondta, ebben nem ért egyet a kormánnyal, nem helyes lemondani a szélenergia hasznosításáról, bár a kabinet azzal érvel, hogy a napenergia jobban hasznosítható. A következő években viszont lehet fordulat, nem ez a végső és utolsó mondat a történetben.

Az előadás interneten követhető, bár előbb sokáig szaggatott némafilmet közvetítettek, majd egy rövid időre megjött a hang, azután teljesen megállt a közvetítés. Most épp megint elérhető:

A közvetítés nézői kommentekben való trollkodással ütötték el az időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik