Belföld

Parkolóbérletek miatt vádolják a szegedi önkormányzat vezetőit

Szerdán kezdődik a tárgyalás, az ügyészség szerint negyvenmillió forint a kár.

Szerdán kezdődik a tárgyalás a Gyulai Járásbíróságon abban az ügyben, amely azért indult, mert az ügyészség szerint a szegedi önkormányzat 2008 és 2012 között jogszabályi háttér és felhatalmazás nélkül osztott ki nagyjából 300 ingyenes éves parkolóbérletet. A vádlottak közt van Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor, Botka László polgármester kabinetfőnöke – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti lap által idézett vádirat szerint évente vezetői értekezleteken döntöttek arról, kik azok az önkormányzattal, illetve a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló személyek, akik ingyenes bérletet kaphatnak. A kedvezményezettek között voltak önkormányzati, országgyűlési és európai parlamenti képviselők, a polgármesteri hivatal munkatársai és a rendőrség vezetői, de olyan személyek is, akik az ügyészség szerint érintőlegesen sem hozhatók kapcsolatba a városházával. Ilyen volt például egy makói képviselő, aki az érintett időszakban az MSZP megyei elnökhelyettese volt, és kapott bérletet olyan önkormányzati képviselő is, akinek sem jogosítványa, sem autója nem volt. A nyomozás kezdetén még százmillió forintos nagyságrendű vagyoni hátrány okozásáról volt szó, ám a vádirat végül negyvenmillió forint kárt tartalmaz.

Korábban Mózes Ervin azt mondta: két évtizede zajló gyakorlatról van szó, a kedvezményezettek közfeladatuk ellátásához kaptak parkolóbérletet. Szerinte a nyomozó hatóság és az ügyészség következetlen, mert nem emeltek vádat amiatt, hogy ugyanilyen konstrukcióban ingyen biztosítottak parkolóbérletet a rendőrség gépjárműveire, vagy jelentős kedvezményt adtak egy parkolóházban az ügyészség és bíróság alkalmazottainak.

Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője 2015 decemberében azt állította, Szegeden a jelenleg is hatályos helyi rendeletnek megfelelően osztottak parkolóbérleteket. Azt is közölte, hogy az elmúlt években jóval több fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő kapott bérletet, mint szocialista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik