Belföld

Megszívatja a kormány az autósokat

Megváltoznak a műszaki vizsgával kapcsolatos szabályok, a jogosítvány pedig csak az egészségügyi lejáratáig helyettesíti a személyi igazolványt.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet értelmében a jogosítvány jelenleg személyazonosság igazolására a kiállításától számított tíz évig, a 65. életévüket betöltöttek esetében viszont határidő nélkül alkalmas.

A módosítás szerint személyazonosság igazolására a vezetői engedély az egészségügyi érvényességi időpontjáig, de a 65. életévüket betöltöttek esetében a vezetői engedély érvényességi idejének lejártát követően is alkalmas.

Szigorítják a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat is, ha a tervezet ebben a formában lép életbe, a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van

A jövőben a biztos díjazása nem kapcsolódhatna az adott műszaki vizsgálat eredményéhez. Ha komoly hiba miatt bukna el egy jármű, akkor a forgalmi engedély 2 hónappal meghosszabbítható, de a járművel csak a javítóhelyig lehet közlekedni.

Komoly vagy veszélyes hiányosság esetén nemcsak az üzembentartót, a járművezetőt is bírságolnák, ez utóbbi csak a bírság-tétel 20 százalékát fizeti.

Aki használt autót hoz be külföldről Magyarországra, annak jövő év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatnia.

(napi.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik