Belföld

Ezen a héten Orbán körül forog Brüsszel

Tisztázódni fog, hogy lép-e, és ha igen, akkor mit az EU és az Európai Néppárt a Fidesz-kormány intézkedéseire.

Ezen a héten minden Magyarország körül forog Brüsszelben – írja a Népszava. A lap összefoglalta a menetrendet:

  • Hétfőn Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke fogadja a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorát, Michael Ignatieffet, aki felszólal a Brüsszeli Szabadegyetemen tartott konferencián is, amelyet „Oktatási szabadság és demokrácia – a felsőoktatás válsága Magyarországon” címmel tartanak.
  • Kedden meghallgatást tartanak az Európai Parlamentben a CEU jövőjéről, ezen is részt vesz Ignatieff.
  • Szerdán Dmitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos fogadja Pintér Sándor belügyminisztert és Trócsányi László igazságügyi minisztert. Az EP-ben plenáris vitát tartanak a magyarországi helyzetről.
  • Csütörtökön kötelezettségszegési eljárásokról dönt az Európai Bizottság. Aznap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Vera Jourová igazságügyi biztos fogadják Soros Györgyöt, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnökét.
  • Pénteken Frans Timmermans és Jyrki Katainen gazdasági növekedésért és munkahely-teremtésért felelős bizottsági alelnök fogadja Soros Györgyöt.
  • Szombaton az Európai Néppárt elnöksége (a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád) ülést tart a magyarországi helyzettel összefüggő kérdésekről.

A lap emlékeztet: bár egyes néppárti parlamenti képviselők is felvetették a Fidesz kizárását, a pártszövetség szóvivője azt mondta, ez nem prioritás, és nincs napirenden. Az elnökség döntései persze attól is függenek, hogy a magyar kormány és személyesen Orbán Viktor hogyan reagálnak a bírálatokra.

Azt is írják: brüsszeli megfigyelők nem zárják ki, hogy a menekültügyi rendelkezések is bekerülhetnek a kötelezettségszegési eljárások csütörtöki csomagjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik