Velencei biennále – Megnyílt a magyar pavilon
Belföld

Egy kitűnő bizonyítványú végzős gimnazista nyílt levélben üzent Balog Zoltánnak

24.hu
24.hu

2017. 04. 24. 20:06

Korábban a témában:

Megírtuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának új törvényjavaslata szerint egyrészt megszüntetnék a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) diákok azon lehetőségét, hogy a nevelési tanácsadó javaslatára felmenthetőek legyenek az érdemjegyekkel való osztályozás alól, másrészt a jövőben az enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulók számára már nem csak gyógypedagógus taníthatna bizonyos tantárgyakat.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium végzős diákja, Markos Balázs sajátos nevelési igényű tanuló: egyrészt kerekesszékes, másrészt tanulási nehézségekkel küzd. A diák nyílt levelet írt Balog Zoltánnak, amelyben azt írta,

sajátos nevelési igényű, tanulási nehézséggel küzdő tanulóként pontosan tudom, milyen kihívásokkal kell szembenéznie mindazon társaimnak, akik – a nehézségek ellenére – tanulni szeretnének, adott esetben felvételiznének felsőoktatási intézménybe.

Markos Balázs negyedik éve az Apáczai tanulója, eddig minden tanévét kitűnő bizonyítvánnyal zárta, két felsőfokú nyelvvizsgája van.

Ezt a jó eredményt tanulási nehézségem ellenére elérhettem, hiszen az eddig hatályos jogszabályok értelmében mentesítettek a számomra megoldhatatlan nehézséget jelentő matematika és más reál tantárgyak értékelése alól. Érettségi vizsgát sem kell tennem matematikából, így minden esélyem megvan, hogy kitűnő eredménnyel érettségizzem, és felvételt nyerjek az általam választott egyetemre.

A diák szerint a tanulókat nem motiválja az osztályzás, épp ellenkezőleg: az állandó sikertelenség érzése, a rossz osztályzatok, a bukás frusztrációhoz, önértékelési zavarokhoz vezethetnek.

Ez azért is elszomorító, mert nekünk, sérülteknek támogatásra, segítségre lenne szükségünk. Ennek egyik módja, hogy az állam olyan jogszabályi környezetet alakítson ki, amely segíti érvényesülésünket az esélyegyenlőség és a méltányosság elve alapján. Sajnálatos módon a magyar állam jelen javaslat elfogadásával tenne egy nagy lépést ezen az úton – visszafelé.

 

A teljes levél itt olvasható:

via 444

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.