Belföld

A Fideszben tavaly még borzalmasnak tartották, amit most a civilekkel tesznek

Akkor még megtalálták a szervezetek bevételeinek részletes kimutatását.

Alig több mint fél év alatt 180 fokos fordulatot vett a Fidesz a civilek külföldi támogatásainak ügyében. A Magyar Helsinki Bizottság rámutat: a kormánypárt tavaly szeptemberben még borzalmas ötletnek tartotta, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton a civil szervezetek külföldi bevételeinek nyilvántartását és nyilvánosságra hozását szorgalmazta.

Répássy Róbert fideszes képviselő az Országgyűlés igazságügyi bizottságában akkor azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy a „megbélyegzése történjen meg ezeknek a szervezeteknek az alapján, hogy ezek ügynökszervezetek”. Azzal érvelt, hogy a magyar állam is sok határon túli magyar szervezetet támogat, a jobbikos javaslat pedig arra bátoríthatná a szlovák vagy román parlamentet, hogy ezeket külföldi ügynökszervezetként bélyegezzék meg.

Tehát a transzparencia még hagyján, de amit utána javasolnak, az már borzalmas, csak ezt tudom mondani

– mondta Répássy. Képviselőtársa, a szintén fideszes Vas Imre kijelentette:

A jelen törvényi szabályozás keretei között is a beszámolókat közzé kell tenniük ezeknek a civil szervezeteknek és ezt az OBH honlapján közzéteszik, illetve ha van saját honlapjuk, ott is közzé kell tenni. Ráadásul én is csak mikor erre felkészültem, láttam, hogy erről még külön statisztikai adatgyűjtés is van, hogy például a civil szervezetek bevételeinek 12 százaléka származik külföldről. Tehát még statisztikailag is gyűjtik ezt az adatot. Úgyhogy szerintem most is hozzá lehet jutni az adatokhoz.

Ez az álláspont azóta semmivé foszlott – a parlamentben múlt szerdán tartottak vitát „a külföldi szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényről, amit a fideszes Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd terjesztett be. Gulyás itt már tagadta, hogy meg lehetne ismerni a civil szervezetek támogatóit, és azt mondta, nem is jelentene megbélyegzést a külföldről támogatott szervezetként való nyilvántartásba vétel, „csak egy tény rögzítését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik