Belföld

Hat helyszínen választanak ma a magyarok

Tolna megyében két településen lesz időközi polgármester-választás:

  • Gyulajon a korábbi független polgármester, Dobos Károlyné tavaly év végén egészségi okból mondott le. Öt független jelölt indul, az 1025 lakosú település választói névjegyzékében 680-an szerepelnek.
  • Tolnanémediben Móricz Jánosné (független) január 31-ével – szintén betegség miatt – lemondott. A három jelölt közül ketten függetlenként indulnak, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. Az 1033 lakosú községben 886-an jogosultak szavazni.

A Veszprém megyei Pápasalamonban szintén polgármestert választanak, mert a község eddigi vezetője, Bánki Mihály Pálné (független) lemondott. A 362 lakosú település polgármesteri tisztségért három független jelölt indul.

A Pest megyei Gyömrőn azért tartanak vasárnap időközi polgármester-választást, mert az eddigi polgármester, Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) tisztségét méltatlanság miatt január 11-én megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék. Három jelölt indul: egy független, egy a Magyar Munkáspárt színeiben és egy a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként. A választói névjegyzékben több mint 13 ezren szerepelnek.

A főváros két kerületében egyéni választókerületi képviselőt választanak:

  • A VIII. kerület 6. választókerületében azért lesz időközi voksolás, mert Balogh István (Fidesz-KDNP) képviselő január 31-ével lemondott. A választásra hat jelöltet vettek nyilvántartásba: két függetlent, egyet a Fidesz-KDNP, egyet az Együtt-A Korszakváltók Pártja, egyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom, egyet pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A választói névjegyzékben mintegy 5500-an szerepelnek. Helyszíni riportban mutattuk be őket.
  • A főváros XIV. kerületének 3. számú egyéni választókerületében pedig azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma. Itt is hat jelölt indul: egy az LMP, egy a Civil Zugló Egyesület – Együtt-A Korszakváltók Pártja, egy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, egy a Fidesz-KDNP, egy a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd Magyarországért Párt – Összefogás Zuglóért Egyesület, és egy a Magyar Munkáspárt színeiben. A választói névjegyzékben csaknem hatezren szerepelnek.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik