Belföld

Weber: Világosan beszélünk majd Orbánnal

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a magyar miniszterelnök kipuhatolja a határokat.

Orbán Viktor „kipuhatolja a határokat”, de „eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez” – ezt mondta Manfred Weber, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciójának vezetője a Der Spiegelnek adott interjúban. Kijelentette azt is, hogy utólagos javításokat kell végrehajtani a felsőoktatási törvényen, ha az Európai Bizottság ilyen igénnyel áll elő.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa arra a felvetésre, hogy míg az EU-ban és az EPP-ben gyorsan egyetértésre lehet jutni, ha Recep Tayyip Erdogan török államfő autokratának minősítéséről van szó, Orbán Viktor magyar kormányfő viszont az uniós tag Magyarországon felszámolja a demokráciát és Horst Seehofer CSU-elnök ennek ellenére hízeleg neki, Weber azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök számára is vannak határok, amelyeket nem lehet átlépni.

Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezheti alku tárgyát

– mondta Weber. Hozzátette, hogy várja az Európai Bizottság értékelését arról, hogy az új magyar felsőoktatási törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal. Amennyiben a bizottság „utólagos javításokat kér, Orbánnak eleget kell tennie” a kérésnek – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire hitelesen tud politizálni a populistákkal szemben, ha tolerálja Orbán Viktort a jobbközép pártokat összefogó EPP-ben, a frakcióvezető kijelentette, hogy „nincs EPP-tagság minden áron”. Az április 29-i uniós csúcs előtt tartandó EPP-találkozón „világosan beszélünk majd Orbánnal” – tette hozzá.

Mint mondta, a magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de „eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez”, megállapodásokhoz, ami a Fidesz EP-képviselőire is vonatkozik.

Velük szemben „más kormányok az EU-ban sajnos másként viselkednek”, Romániában a szociáldemokraták gyengítik a korrupció elleni törvényeket, Lengyelországban pedig a kormány „félreállítja” az alkotmánybíróságot.

Arra a kérdésre, igaza lehet-e Timothy Garton Ash brit történésznek, aki az „appeasement” – békéltetés, nyugtatgatás – politikájának követésével vádolja az EPP-t és azt állítja, hogy a párt nem akar lemondani a 12 magyar képviselőről, akik biztosítják számára az egyértelmű többséget az EP-ben, Manferd Weber kijelentette, hogy mindennek „semmi köze az appeasementhez”. „Nem nyugtatgatunk minden áron” – fogalmazott, kiemelve, hogy az EPP „nem ismételheti meg a szociáldemokraták hibáját, akik Franciaországtól Hollandiáig a jelentéktelenné válás ellen küzdenek”.

Az EPP a politikai közép pártja, „de a demokratikus jobboldalé és a nemzeti patriótáké is”, és ezek „olyan irányzatok Európában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta Weber az interjúban, amelyben az EPP és a Fidesz viszonya mellett elsősorban az EU és Törökország kapcsolatáról, valamint a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) kérdezték a frakcióvezetőt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik