Belföld

TGM: “Kampec a kormánynak. Vége.”

A Hír TV Egyenesen című műsorában Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró arról beszélt: a lex CEU-val megsértették és pofon vágták a fiatal, diplomás, középosztályhoz tartozó diákokat.

Orbán Viktor ennek az országnak a miniszterelnöke, de ennek az országnak nem a vezetője a szónak a lelki, pszichológiai, morális értelmében

-mondta el Kálmán Olga műsorában. Hozzátette: Orbán Viktornak nincsen épkézláb alternatívája

Szerinte a CEU ügye mögött nem valamilyen kiérlelt stratégia, hanem az, hogy Orbán Viktor gyűlöli azt, amit az intézmény képvisel: a nyugatot, a kultúrát, a liberalizmust, az evilágiságot, a nők egyenlőségét, a gender studiest. Úgy látja: a CEU-botrány nem lóg ki a sorból, de ezúttal azért szakadt el a cérna, mert Orbánék egy olyan közeg tagjait sértették meg, amely divatot teremt, mérvadót, érdekérvényesítésre képes. Arra a kérdésre, hogy mire elég ez a felháborodás, a közíró úgy reagált:

Arra, hogy kampec a kormánynak. Vége. Újra fogják választani, persze, nem számít.

Mint mondta: az Orbán-kormány eddig nem csak kormányzott, uralkodott is Magyarországon, bukásuk után csak kormányozni fognak,

mert uralkodni csak úgy lehet, ha valaki rabul ejti a kedélyeket, a fantáziát. Ha az emberek azt gondolják, hogy minden tisztességes kormányzás célja a boldogság és a szabadság. (…) Ezt szolgálja elvileg minden állam. Akiről ezt elhiszik, hogy erre képes, akiről azt gondolják, hogy vezeti az embereket ebbe az irányba, szabadok és boldogok lehetnek, azok uralkodhatnak. Mert mellettük áll az emberek képzelete és hite.

TGM szerint hit nélkül is lehet kormányozni, a szavazat nem minden: Gyurcsányra is szavaztak annak idején. De a Fidesz-féle uralkodásnak vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik