Belföld

Pintér titka a Gorka bukta

A belügyminiszter nem beszélhet arról, Trump magyar tanácsadója min hasalt el átvilágításakor.

 

Miért bukott meg a nemzetbiztonsági átvilágításon Gorka Sebestyén?

Ezt kérdezte a belügyminisztertől a szocialista Mesterházy Attila, felidézve, hogy Balogh László (MDF) még 2002-ben felkérte Gorkát, hogy vegyen részt a Medgyessy Péter állambiztonsági múltját feltáró bizottság munkájában, de a szakértő megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. (Annak idején ezt Gorka brit hírszerzési kapcsolataival magyarázták, amit ő tagadott, annyit ismert el, hogy egyetemistaként a brit terrorelhárító egység tartalékosa volt.)

Pintér Sándor az írásbeli kérdésre válaszolva közölte, hogy a törvény szerint nem árulhatja el az átvilágítás eredményeit.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés megállapításait még az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága is csak akkor ismerhetné meg, ha

ellenőrzési jogkörében eljárva dönt a szakvéleménnyel szemben benyújtott panaszról.

Egyéb esetben a szakvélemény titok. Az amerikai, brit és magyar állampolgársággal is rendelkező Gorka Sebestyén hivatalosan is az amerikai elnök terrorellenes tanácsadója. A Donald Trump bizalmasának tartott Steve Bannon embereként került előbb a tűz közelébe, majd az amerikai sajtó célkeresztjébe. A sajtó Gorka Sebestyént többször említette korábban a Fidesz és Orbán Viktor tanácsadójaként, ehhez képest tíz éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy durván nekiment Orbán Viktornak.

Gorkát a minap antiszemitizmussal vádolták meg az Egyesült Államokban, amiért az apja által kapott és általa megörökölt vitézi rend kitüntetését viselte. Egyre többször téma a sajtóban zavaros kapcsolata a magyarországi nacionalista jobboldallal, a minap már azt emlegették, hogy veszélybe kerülhet amerikai állampolgársága is, három szenátor az a minap az ügy kivizsgálását sürgette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik