Belföld

Olimpia nincs, de a Budapest-Belgrád vasút miatta lesz drágább 80 milliárddal

Budapesti olimpia (Array)
Budapesti olimpia (Array)

Szijjártó Péter külügyminiszter szeptemberben jelentette be, hogy az amúgy is horribilis árú, 470 milliárd forintos Belgrád-Budapest vasútvonal fejlesztés költségeit még megtoldják 80 milliárddal a tervezett 2024-es olimpia miatt. Akkor az volt az indok, hogy az olimpiai falu érdekében át kell tervezni a budapesti szakaszt.

A 444.hu kérdezte a külügyminisztériumot, hogy a visszalépésünk után visszaáll-e a beruházás eredeti ára.

A külügy helyett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz adta meg a választ: olimpia nincs, a 470+80 milliárdos költség viszont marad.

A Belgrád-Budapest vasútvonal fővárosi szakaszán a Soroksári út mellől kell a síneket arrébb rakni, hogy több kilométer hosszan kialakíthassanak egy hasznosítható területet. Erre a  Duna-parton fekvő egykori iparterületre tervezték a 17 ezer fős olimpiai falut.

Az egész projekt hasznosságáról érdemes megjegyezni, hogy ha megépül az új sínpár, akkor sem fog sűrűbben járni Belgrád és Budapest között a személyvonat, mert a mostani napi három vonatnál többre nincs igény. Gyorsabb sem lesz sokkal az utazás, mert a határátlépés gyorsítása nincs megoldva.

A sínek átrakásával viszont ott lesz egy nagyon értékes ingatlan.

Az NFM szerint a kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is változatlanul szükségesnek tartja a terület beépíthetőségének biztosítását, mert 8-15 ezer diák számára szállást biztosító nagy déli campust terveztek kialakítani az olimpiai faluból, és

a diákváros megvalósítása változatlanul szükséges.

De kinek lesz egy nagy üzlet a beépítés, teszi fel a kérdést a 444.hu, hiszen biztosra vehető, hogy nagyot az fog szakítani vele, aki beépítheti majd az egykori ipari területet. A terület most még a bedőlt Quaestoré, de már régóta a piacon van. A lap idézi Tarsoly Csabát, aki azt szerette volna, hogy vegyék bűnügyi zár alá, mert szerinte ebből kárpótolni lehet a pórul járt befektetőiket. A volt Quaestor-vezér attól tartott, hogy a végelszámoló jóval áron alul értékesíti majd a területet. De sem az ügyészség, sem a bíróság nem látta indokoltnak a bűnügyi zár alá vételt idén januárban.

A Quaestor egészen grandiózus projektet tervezett ide DunaCity néven, amiből nem lett semmi. De a területre egyébként két éve volt egy vevőjelölt, nem más, mint a szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon, akit körözött az FBI és az Interpol, Orbán Viktor szomszédságában vásárolt házat, és aki a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt.

Pharaont a Külügyminisztérium hozta össze Tarsollyal, hogy tárgyaljanak a Duna City eladásáról: „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni.” – nyilatkozta Tarsoly a Magyar Narancsnak. Azért nem jött létre az üzlet, mert kevesellte a Pharaon által felajánlott összeget, majd pár hónappal később a Quaestor csődbe ment. Pharaon idén januárban meghalt, ő már biztosan nem lesz a sínektől megszabadított értékes ingatlan tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik