Budapesti olimpia (Array)
Belföld

Olimpia nincs, de a Budapest-Belgrád vasút miatta lesz drágább 80 milliárddal

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 04. 21. 08:06

Szijjártó Péter külügyminiszter szeptemberben jelentette be, hogy az amúgy is horribilis árú, 470 milliárd forintos Belgrád-Budapest vasútvonal fejlesztés költségeit még megtoldják 80 milliárddal a tervezett 2024-es olimpia miatt. Akkor az volt az indok, hogy az olimpiai falu érdekében át kell tervezni a budapesti szakaszt.

A 444.hu kérdezte a külügyminisztériumot, hogy a visszalépésünk után visszaáll-e a beruházás eredeti ára.

A külügy helyett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz adta meg a választ: olimpia nincs, a 470+80 milliárdos költség viszont marad.

A Belgrád-Budapest vasútvonal fővárosi szakaszán a Soroksári út mellől kell a síneket arrébb rakni, hogy több kilométer hosszan kialakíthassanak egy hasznosítható területet. Erre a  Duna-parton fekvő egykori iparterületre tervezték a 17 ezer fős olimpiai falut.

Az egész projekt hasznosságáról érdemes megjegyezni, hogy ha megépül az új sínpár, akkor sem fog sűrűbben járni Belgrád és Budapest között a személyvonat, mert a mostani napi három vonatnál többre nincs igény. Gyorsabb sem lesz sokkal az utazás, mert a határátlépés gyorsítása nincs megoldva.

A sínek átrakásával viszont ott lesz egy nagyon értékes ingatlan.

Az NFM szerint a kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is változatlanul szükségesnek tartja a terület beépíthetőségének biztosítását, mert 8-15 ezer diák számára szállást biztosító nagy déli campust terveztek kialakítani az olimpiai faluból, és

a diákváros megvalósítása változatlanul szükséges.

De kinek lesz egy nagy üzlet a beépítés, teszi fel a kérdést a 444.hu, hiszen biztosra vehető, hogy nagyot az fog szakítani vele, aki beépítheti majd az egykori ipari területet. A terület most még a bedőlt Quaestoré, de már régóta a piacon van. A lap idézi Tarsoly Csabát, aki azt szerette volna, hogy vegyék bűnügyi zár alá, mert szerinte ebből kárpótolni lehet a pórul járt befektetőiket. A volt Quaestor-vezér attól tartott, hogy a végelszámoló jóval áron alul értékesíti majd a területet. De sem az ügyészség, sem a bíróság nem látta indokoltnak a bűnügyi zár alá vételt idén januárban.

A Quaestor egészen grandiózus projektet tervezett ide DunaCity néven, amiből nem lett semmi. De a területre egyébként két éve volt egy vevőjelölt, nem más, mint a szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon, akit körözött az FBI és az Interpol, Orbán Viktor szomszédságában vásárolt házat, és aki a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt.

Pharaont a Külügyminisztérium hozta össze Tarsollyal, hogy tárgyaljanak a Duna City eladásáról: „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni.” – nyilatkozta Tarsoly a Magyar Narancsnak. Azért nem jött létre az üzlet, mert kevesellte a Pharaon által felajánlott összeget, majd pár hónappal később a Quaestor csődbe ment. Pharaon idén januárban meghalt, ő már biztosan nem lesz a sínektől megszabadított értékes ingatlan tulajdonosa.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.