Belföld

Magomed, a csecsen: Van barátunk a parlamentben

A Magyar Nemzet kiderítette, ki az a Magomed, aki “rávette” a bocsánatkérésre a szovjet emlékművet megdobáló Komáromy Gergelyt. A lap szerint Magomed teljes neve Magomed Daszajev, és orosz vodkák importjával foglalkozik Magyarországon.

A lap szerint a férfi kifejezetten nyájas volt, és azt mondta, Komáromy beleegyezése nélkül nem jöhetett volna létre a videó. Magát pedig megszállott üzletemberként írta le, akit nem érdekel a politika, és a cégen kívül csak a családjának él.

Azt is elmondta, miért Magyarországot választotta. A dublini egyezményre hivatkozott: 2004-ben ugyanis itt, Magyarországon lépte át először az Európai Unió határát, ezért később itt kellett letelepedési engedélyt kérnie – de azt sem tagadta, hogy svájci tanulmányi évei után dolgozott Svédországban és Norvégiában is.

A Nemzet azt írja, Daszajev cégében a felesége mellett társtulajdonos Kőhegyi Tamás ügyvéd, akit Daszajev nagyon jó emberként írt le. Kőhegyi személye pedig azért lehet fontos, mert társtulajdonos a Kortárs Média Kft.-ben is, abban a médiacégben, amely a Népszabadság információi szerint meghívásos pályázaton három éve 23,6 millió forintot nyert el az L. Simon László akkori miniszterelnökségi államtitkár alá tartozó Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) pályázatán. A Kortársban Berente Attila is részesedik, aki másik cége, az HSC Communications Kft. révén 23,7 millió forintot nyert el az L. Simon-féle, meghívásos pályázaton.

Ráadásul Daszajev korábban beszélt a Lánchíd rádiónak arról is, hogy „van barátjuk a parlamentben”. Daszajev a parlamenti barát nevét nem árulta el, de hozzátette, hogy az illető egy idős férfi, tavaly óta pedig „már nem ott dolgozik”, hanem Németországban működtet bárokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik