Belföld

A CEU csuklóztatásának célja a kormánypárti tábor megszólítása

A Magyar Nemzet megbízásából az Iránytű Intézet készített felmérést a lex CEU elfogadottságáról. A megkérdezettek 48 százaléka elutasítja a változtatást, egyharmaduk támogatja, míg 18 százalék a bizonytalanok aránya. A Fidesz–KDNP szavazóinak 70 százaléka egyetért a törvény elfogadásával, és mindössze 11 százalékuk ellenzi.

A többi párt szavazói között a „nem támogatók” adják az abszolút vagy relatív többséget, érdemben nagyobb számban csak a jobbikosok, a bizonytalanok, a válaszmegtagadók, illetve a biztosan nem szavazók között találunk olyanokat, akik elfogadhatónak tartják a jogszabályt, ám arányuk mérsékelt, 25–31 százalék között marad – derül ki a cikkből. Hozzáteszik:  a mérés igazolja azt a hipotézist, hogy az intézkedés célja alapjában véve a kormánypárti szavazók megszólítása és egyben tartása volt.

A kormány motivációival kapcsolatban a választók 34 százaléka gondolja azt, hogy a kabinet Soros György magyarországi befolyását akarta csökkenteni, míg 26 százalék szerint az egész ügy csak színjáték, ami valójában már a jövő évi választásokról szól. A válaszadók 11 százaléka jelölte meg azt a választ, hogy a kormánynak szüksége volt egy újabb ellenfélre, aki ellen harcolhat – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik