Külföldi egyetemek - A CEU-ért tüntetett a DK ifjúsági szervezete
Belföld

Szépírók tiltakoznak a Könyvfesztiválon a CEU ellehetetlenítése miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 04. 20. 14:40

A kormány aljas és kicsinyes támadásának tartják az ügyet, és tiltakozásra buzdítanak.
Korábban a témában:

Számos író, szerkesztő, kritikus – a Szépírók Társaságának tagjai – tiltakoznak a Közép-európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő törvénymódosítás miatt a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményein.

A Litera azt írja: a Szépírók magyarul és angolul is felolvassák közleményüket a fesztivál rendezvényein, és kitűző viselésével is kifejezik szolidarutásukat az egyetemmel. Az akcióhoz csatlakozott mások mellett Tóth Krisztina, Garaczi László, Kerékgyártó István, Horváth Viktor, Bán Zsófia, Forgách András, Závada Pál, Géczi János, Vörös István, Térey János, Szűcs Teri, Halasi Zoltán, Gács Anna, Hidas Judit, Molnár Krisztina Rita, Vihar Judit, Barna Imre, Turi Timea, Szegő János, Kőrizs Imre, Sajó László és Babiczky Tibor.

A közlemény szerint a CEU ügye jelképes, mert

a magyar kormány aljas és kicsinyes támadása az egyetemi autonómiát, az oktatás és kutatás szabadságát, a termékeny nemzetközi együttműködést és a civil társadalmat veszi célba.

„A CEU-val való szolidaritás, amely a rendszerváltás óta nem látott tömegeket vitt az utcára, az európai értékek mellett kiálló magyarok közös ügye. Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. A kormányhű média a demokratikus világban példátlan módon hamisítja meg és hallgatja el a tiltakozásokat, a kormány képviselői pedig nyíltan fenyegetik az ellenzéki megszólalókat” – áll a közleményben.

A Szépírók Társaságának tagjai arra biztatják a demokrácia, az egyetemi autonómia és a szólásszabadság híveit, hogy ne hagyjanak fel a tiltakozással, „a lakájmédiát ellensúlyozandó” használják a tájékoztatás informális csatornáit, „a meghunyászkodás helyett az erőszakmentes tiltakozás formáit”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.