Budapest, 2017. március 18.
Összetört személygépkocsi a III. kerületben, a Szentendrei úton, miután összeütközött egy másik autóval 2017. március 18-án. A balesetben ketten meghaltak.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Belföld

Szentendrei úti baleset – a bírónak esze ágában sincs kiengedni a sofőrt három hónapig

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2017. 04. 20. 12:08

Három hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság a szentendrei halálos baleset kapcsán meggyanúsított sofőr előzetes letartóztatását – tudtuk meg csütörtökön a Fővárosi Törvényszéktől. Hogy miért döntöttek így, több  oka van, például, hogy már súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják a sofőrt, történetesen, hogy ittasan ült volán mögé és okozta két fiatal halálát.

A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv adatai, a helyszínrajz, a fényképmellékletek, a tanúvallomások és az igazságügyi szakértői vélemény támasztják alá. A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű tisztázása érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges.

A bíró szerint a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és a büntetés nagyságából eredő fenyegetettség már önmagában is felveti annak lehetőségét, hogy a gyanúsított próbálná magát kivonni az intézkedés alól, elszökne vagy elrejtőzne, ha kiengednék a rácsok mögül.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragédia március 18-án, éjjel negyed 2 körül történt. A kocsi a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint hátulról rohant bele nagy sebességgel a várakozó autóba, majd az ütközés erejétől mindkét jármű a pályatest között lévő betonoszlopnak, illetve lámpaoszlopnak csapódott. A balesetben két fiatalember vesztette életét, mindketten a helyszínen. Egyikük Janza Richárd, ifjúsági világbajnok kajakozó.

Információnk szerint  a sofőr fékezés nélkül hajtott bele a vétlen autóba. Az eddigi adatok szerint a férfi – aki egy jobb kormányos járművet vezetett – megközelítőleg 130 kilométer per órás sebességgel ütközött neki az ekkor körülbelül 30 másodperce a lámpánál – szabályosan – várakozó kocsi hátuljába. Továbbra is úgy tudjuk, hogy tévesek azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a vétkes autós valakivel versenyzett, erre az eddigi adatok szerint nem utal semmi.

A gyanúsított előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el március 20-án, a kórházban. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, védője enyhébb kényszerintézkedést indítványozott.

Múlt héten írtunk arról, hogy  helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság végzését, és az autós marad rács mögött, hiába akart ügyvédjével akkor is enyhébb kényszerintézkedést kiharcolni.

A Fővárosi Főügyészség április 10-én tájékoztatott arról, – ahogy arról fent írtunk – hogy már súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítja  a rendőrség az autóst, egész pontosan halált okozó ittas járművezetés bűntettével. Korábban halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyt eljárás ellene. A férfi panasszal élt a gyanúsítás módosítása ellen, ám ezt az ügyészség elutasította.

Akkor úgy értesültünk, közepes fokú ittasságot állapítottak meg nála, a szervezetében valamivel több mint két liter, azaz körülbelül három üveg bornak megfelelő alkoholt mutattak ki a baleset után .

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.