Belföld

Orbán: “Miért tennénk? Marhaság!”

Három szóban reagált a kormányfő arra, hogy a Fidesz kilépne-e az Európai Néppártból.

A Magyar Nemzet a parlamenti folyosón kérdezte Orbán Viktort arról, hogy a Fidesz tervezi-e elhagyni az Európai Néppártot.

Miért tennénk? Marhaság!

Csak ennyit reagált a kormányfő a lapnak, amely ugyanakkor az elmúlt hetekben több forrásból is úgy értesült, van olyan forgatókönyv is, amely szerint Orbán elébe menne kizárásnak, a Fidesz (a lengyel Jog és Igazságossághoz hasonlóan) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához csatlakozna.

Ezt az esetleges lépést a Magyar Nemzet informátorai is teljesen eltérően ítélték meg, a Fidesz pedig – a nemzetközi felzúdulás ellenére – nem számol a CEU-törvény miatt komolyabb nemzetközi politikai következményekkel, mert a közelgő választások a német és francia kormánypártoknak sem érdeke, hogy keményen lépjenek fel a magyar kormánnyal szemben.

Ugyanakkor valóban létezhetnek forgatókönyvek a kizárás esetére, hiszen Bayer Zsolt (az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosa) egy műsorban azt mondta, a kormány erre is felkészült.  Ő úgy tudja, ebben az esetben a Fidesz egy közép-európai frakciócsoportot alakítana az visegrádi országokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik