Belföld

Már az iskolai papírgyűjtést is államosítaná a kormány

Államosítani akarják az iskolai papírgyűjtést, derül ki egy az Index által megismert törvénytervezetből. A tervek szerint az állam magához vonná ezt az értékes hulladékot is, miközben még inkább kézi irányításúvá tenné az egész iparágat. Az új előterjesztés szerint a papírgyűjtést

csak a kötelezően állami tulajdonban lévő közszolgáltatók végezhetnék.

Papírgyűjtést eddig közszolgáltató, és magán hulladékkezelő is szervezhetett évente kétszer. Ők megállapodtak az iskolával, vagy egy iskolai szervezettel, nagyjából 15-20 forint/kg-t kaptak az összegyűjtött papír után. Ezt az összeget pedig az osztály szabadon használhatta fel, például osztálykirándulásra vagy különböző iskolai eszközök megvásárlására.

Eddig több tízezer tonna papír ment a magáncégekhez évente, ami országos szinten pár milliárd forintos érték lehet.

Az Index szerint viszont az új változtatással csak a közszolgáltatók kezelhetnék az iskolák által gyűjtött papírt, a hulladék tulajdonjoga pedig az állami szuperszervezetet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illeti meg.

Ráadásul a tervezetből nem látszik, hogy az iskolák hogyan kaphatnak majd bármi pénzt a papírgyűjtésért, sőt egyelőre az ország felében, ha akarnának se tudnának papírgyűjtést rendezni a közszolgáltatók. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik