Budapest, 2005. november 21. 
Az összegyűjtött újságokat és papírhulladékot gépkocsiba rakják, amikor papírgyűjtést rendeztek az albertfalvai Don Bosco katolikus általános iskola és óvoda udvarán. Az összegyűlt 24 tonna hulladékpapírból befolyt összeget az iskola szépítésére használják majd fel.
MTI Fotó: Czimbal Gyula
Belföld

Már az iskolai papírgyűjtést is államosítaná a kormány

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 09:59

Államosítani akarják az iskolai papírgyűjtést, derül ki egy az Index által megismert törvénytervezetből. A tervek szerint az állam magához vonná ezt az értékes hulladékot is, miközben még inkább kézi irányításúvá tenné az egész iparágat. Az új előterjesztés szerint a papírgyűjtést

csak a kötelezően állami tulajdonban lévő közszolgáltatók végezhetnék.

Papírgyűjtést eddig közszolgáltató, és magán hulladékkezelő is szervezhetett évente kétszer. Ők megállapodtak az iskolával, vagy egy iskolai szervezettel, nagyjából 15-20 forint/kg-t kaptak az összegyűjtött papír után. Ezt az összeget pedig az osztály szabadon használhatta fel, például osztálykirándulásra vagy különböző iskolai eszközök megvásárlására.

Eddig több tízezer tonna papír ment a magáncégekhez évente, ami országos szinten pár milliárd forintos érték lehet.

Az Index szerint viszont az új változtatással csak a közszolgáltatók kezelhetnék az iskolák által gyűjtött papírt, a hulladék tulajdonjoga pedig az állami szuperszervezetet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illeti meg.

Ráadásul a tervezetből nem látszik, hogy az iskolák hogyan kaphatnak majd bármi pénzt a papírgyűjtésért, sőt egyelőre az ország felében, ha akarnának se tudnának papírgyűjtést rendezni a közszolgáltatók. 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.