Belföld

Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 12:18

Korábban a témában:

A kormányzati rendszer nem tűri a szakmai kritikát, nem tolerálja a politikai múltat, ellehetetleníti azokat az alkalmazottakat, akik nem a rendszert kiszolgálók személyes érdekei alapján hoz döntést, és azt sem tűri, ha valaki egy ellenségképpé vált szervezettel vagy személlyel, esetleg egy intézménnyel áll kapcsolatban

– nyilatkozta a Romnetnek Csorba Zoltán, aki 2014-től dolgozott az EMMI háttérintézményeinél a romák társadalmi felzárkózását segítő projektek koordinátoraként. Nemrég viszont távoznia kellett pozíciójából, szerinte azért, mert

folyamatos, személyeskedő politikai támadások érték, mert szakmai kritikákat mert megfogalmazni az államtitkárság társadalmi felzárkózást segítő programjait illetően, és mert óraadó tanárként dolgozik a CEU-n. Az érintett bírósághoz, és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

A politikai szakértőként diplomázott Csorba Zoltánnak többek között az nem tetszett, hogy a Mentorháló projektjébe miért az ORÖ képviselőit, vagy közvetlen hozzátartozóit, vagy szinte nulla szakmai tapasztalattal rendelkező, megfelelő végzettség nélküli embereket vesznek fel, miközben az állásra többdiplomás, a roma közösséggel valós kapcsolatban állókat, a szakmában évek óta dolgozókat elutasítják. Elfogadhatatlannak tartotta azt is, hogy ismét olyan projekteket akarnak a milliárdos támogatásból megvalósítani, amely nem éri el a célközösséget, és a pályázati forrást burkoltan, politikai célokra akarják felhasználni.

Csorbánál akkor telt be a pohár, amikor az Emmi társadalmi felzárkóztatási államtitkárságán tartott, úgynevezett „nyomon követési egyeztetésen” az SZGYF főigazgatója – a tárca vezetői és vezető beosztású munkatársai előtt – azt mondta:

azért nem vesznek fel romákat, mert nincs megfelelő végzettségű és alkalmas ember a munkakör betöltésére a cigányok között, és ellenőrizni kell mindegyikül érettségi bizonyítványát és diplomáját, mert sokan hamisított dokumentumokkal akarnak felvételizni.

Csorba Zoltán azt mondta: Bátori Zsolt főigazgató már ezen az egyeztető fórumon kijelentette, hogy visszavonja vezetői megbízatását, mert „magas beosztású politikusok szót emeltek a projektben betöltött státusa ellen”, és problémának tartotta, hogy évekkel korábban önkormányzati képviselő-jelöltként indult a választásokon, illetve tavaly év elején, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK ) igazgatói pályázatára történt jelentkezéskor éles kritikát fogalmazott meg a főváros és a nyolcadik kerületi vezetés politikai döntései ellen.

Sőt, a 

humántárca háttérintézményének vezetése azt sem tűrte el, hogy a CEU-n óraadó tanárként dolgozzon, mert a főigazgatóra emiatt az utóbbi időszakban „jelentős nyomást gyakoroltak”. Csorba Zoltánt a Közép-európai Egyetemen megbízásos jogviszonyban tavaly szeptembertől nyelvtanárként alkalmazzák.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2015. január 20.
Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ahol bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt 2015. január 20-án.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.