Belföld

Kiadták egy letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait

Szerdán még arról írtunk, a fideszes Bánki Erik súlyos büntetést kockáztatva szabotálja a bírósági ítéletet letelepedési kötvény ügyben, mivel továbbra is rejtegeti a tulajdonosi listát.

A helyzet viszont gyorsan változott, a Magyar Nemzet arról ír, jelentős késéssel ugyan, de szerdán kiadta az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke egy letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait.

A ciprusi bejegyzésű Migrat Immigration Asia Ltd. engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat egy nappal azután küldte meg Bánki Erik, hogy büntetőfeljelentést tett ellene a lap a Legfőbb Ügyészségen közérdekű adatokkal való visszaélés vétségének gyanúja miatt.

A Migrat Immigration Asia Ltd. forgalmazza a letelepedési kötvényeket Malajziában, Mongóliában és a Koreai Köztársaságban.

A dokumentumokból viszont nem derült ki, hogy a ciprusi cég honnan értesült a letelepedésikötvény-programról. Az is kérdéses, hogy személyesen, postán, esetleg e-mailben jelentkezett-e a Bodó János tulajdonában álló ciprusi vállalat a kötvényprogramra.

Ami látszik a kiadott papírokból, hogy Bodó 2015. november 11-én még egy magyar cég, a Migrat Bevándorlási Szakértő és Tanácsadó Zrt. nevében adott be állampapír-értékesítési kérelmet Malajzia, Mongólia és a Koreai Köztársaság tekintetében. Három héttel később ismét benyújtott egy hasonló kérvényt, szintén a említett országokra, de ezúttal már a ciprusi cég nevében, de úgy, hogy nem vonta vissza a magyar társaság által beadott kérelmet.

Az nem világos, miért kellett új kérelmet beadnia, és miért inkább egy ciprusi bejegyzésű cég nyerte el a kötvényforgalmazói jogosultságot, miközben be volt adva egy magyar cég pályázata is, ugyanazzal a tulajdonossal.

A cégadatok szerint a társaság korábbi neve Neamosa Investments Ltd. volt, tulajdonosa pedig két ciprusi magánszemély. Ezt a céget egyébként 2015. április 22-én alapította a két tulajdonos, majd 2015. november 26-án eladták a Bodó tulajdonában lévő Migrat Bevándorlási Zrt.-nek.

A ciprusi cég végül 2015. december 15-én kapott kötvényforgalmazási engedélyt.

Van még furcsság a cég körül:

A vállalkozásnak ugyanis nincsen olyan honlapja, sem mongol, sem angol nyelven, amely a letelepedési programot népszerűsítené.

A Magyar Nemzet azt írja, a program kapcsán az adófizetők 700 millió forintot fizettek ki teljesen feleslegesen az offshore hátterű közvetítőcégeknek. Ezek a társaságok ugyanakkor 115-130 milliárd forintos bevételre tettek szert, amelyből 42 milliárd forint közpénz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik