Belföld

Kiadták egy letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 07:27

Korábban a témában:

Szerdán még arról írtunk, a fideszes Bánki Erik súlyos büntetést kockáztatva szabotálja a bírósági ítéletet letelepedési kötvény ügyben, mivel továbbra is rejtegeti a tulajdonosi listát.

A helyzet viszont gyorsan változott, a Magyar Nemzet arról ír, jelentős késéssel ugyan, de szerdán kiadta az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke egy letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait.

A ciprusi bejegyzésű Migrat Immigration Asia Ltd. engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat egy nappal azután küldte meg Bánki Erik, hogy büntetőfeljelentést tett ellene a lap a Legfőbb Ügyészségen közérdekű adatokkal való visszaélés vétségének gyanúja miatt.

A Migrat Immigration Asia Ltd. forgalmazza a letelepedési kötvényeket Malajziában, Mongóliában és a Koreai Köztársaságban.

A dokumentumokból viszont nem derült ki, hogy a ciprusi cég honnan értesült a letelepedésikötvény-programról. Az is kérdéses, hogy személyesen, postán, esetleg e-mailben jelentkezett-e a Bodó János tulajdonában álló ciprusi vállalat a kötvényprogramra.

Ami látszik a kiadott papírokból, hogy Bodó 2015. november 11-én még egy magyar cég, a Migrat Bevándorlási Szakértő és Tanácsadó Zrt. nevében adott be állampapír-értékesítési kérelmet Malajzia, Mongólia és a Koreai Köztársaság tekintetében. Három héttel később ismét benyújtott egy hasonló kérvényt, szintén a említett országokra, de ezúttal már a ciprusi cég nevében, de úgy, hogy nem vonta vissza a magyar társaság által beadott kérelmet.

Az nem világos, miért kellett új kérelmet beadnia, és miért inkább egy ciprusi bejegyzésű cég nyerte el a kötvényforgalmazói jogosultságot, miközben be volt adva egy magyar cég pályázata is, ugyanazzal a tulajdonossal.

A cégadatok szerint a társaság korábbi neve Neamosa Investments Ltd. volt, tulajdonosa pedig két ciprusi magánszemély. Ezt a céget egyébként 2015. április 22-én alapította a két tulajdonos, majd 2015. november 26-án eladták a Bodó tulajdonában lévő Migrat Bevándorlási Zrt.-nek.

A ciprusi cég végül 2015. december 15-én kapott kötvényforgalmazási engedélyt.

Van még furcsság a cég körül:

A vállalkozásnak ugyanis nincsen olyan honlapja, sem mongol, sem angol nyelven, amely a letelepedési programot népszerűsítené.

A Magyar Nemzet azt írja, a program kapcsán az adófizetők 700 millió forintot fizettek ki teljesen feleslegesen az offshore hátterű közvetítőcégeknek. Ezek a társaságok ugyanakkor 115-130 milliárd forintos bevételre tettek szert, amelyből 42 milliárd forint közpénz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.