Belföld

A kopaszok megint megúszták a vádlottak padját

Egy évvel és két hónappal azután, hogy egy kopaszokból álló csoport megszállta a Nemzeti Választási Iroda auláját, és megakadályozta, hogy a szocialisták időben leadhassák a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésüket, a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nyakó István szocialista politikusnak az ügyben tett vádindítványát.

Az MSZP tavaly február 23-án akarta leadni a vasárnapi boltzár elleni népszavazás indítványát. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében tömörülő kopaszok megakadályozták Nyakó Istvánt, hogy elsőnek bélyegezze le az ellenzéki kezdeményezést, és a segítségükkel elsőbbséget kapott Erdősi Lászlóné, Herceghalom polgármesterének felesége, aki a kormány által elrendelt vasárnapi zárvatartás folytatása mellett kampányolt volna.

Nyakó és jogi képviselője, Czeglédy Csaba a népszavazás rendje elleni bűntettre hivatkozva indítványozta, hogy az akcióban részt vevő 11 kigyúrt verőember kerüljön a vádlottak padjára. J. Lőrinc és tíz társa mellett Erdősi Lászlónénak és kísérőjének, Varró Ádámnak bűnsegédként kellett volna a kérdésekre felelnie.

A szocialista politikus azért próbálkozott a pótmagánvád intézményével, mert a nyomozóhatóságok nem találtak fogást a botrányos ügyön.

A rendőrség az Alkotmányvédelmi Hivatal bevonásával több hónap keresztül vizsgálódott, de 2016 augusztusában végül nemcsak a népszavazás rendje elleni bűncselekmény, de a hivatali visszaélés, a garázdaság és a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozásokat is vádemelés nélkül szüntették meg.

A bíróság hosszas gondolkodás után kiadott végzése szerint „aggálytalan bizonyossággal” megállapítható, hogy

Nyakó István – annak ellenére, hogy a kopaszok akadályozták az NVI aulájában elhelyezett időbélyegzőhöz való hozzáférését – nem sértettje az ügynek, és nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni, mert „a népszavazási kezdeményezése akadályozása elsődlegesen a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek döntésének befolyásolására irányulhat”.

A bíróság azt is kifogásolta, hogy vádindítvány nem írta körül pontosan a vád tárgyává tett cselekményt, azaz nem nevezte meg pontosan, hogy ki lökte félre az NVI épülete előtt hajnalban Nyakó Istvánt, hogy Erdősiné léphessen be elsőként a kapun, illetve, hogy J. Lőrinc vagy valamelyik társa volt-e az, aki megakadályozta az időbélyegző elsőkénti használatában.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egyébként a vádindítvány előkészítése során a nyomozati anyagok áttekintéséből derült ki, hogy a kopaszoknak nem ez volt az első ügye az igazságszolgáltatás előtt. Volt, akit korábban rablásért, erőszakkal elkövetett lopásért, súlyos testi sértésért vontak felelősségre, egy másik csapattag pedig a többi között gyermekkorú ellen elkövetett súlyos testi sértés, több rablás és kábítószerrel való visszaélés miatt kapott több év börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást.

A verőemberekből álló csapat több tagját korábban összefüggésbe hozták a Fradi Securityval, és az is kiderült, hogy Kubatov Gábor Fradi-elnök (egyben Fidesz-alelnök) titkára és az idős nő segítője, Varró Ádám gimnáziumi osztálytársak voltak.

Varró irányító szerepe miatt a nyomozás során a rendőrség is megvizsgálta, hogy a férfi kikkel folytatott telefonbeszélgetést. A pótmagánvádas eljárás előkészítése során becsatolt nyomozati anyagokból az ügyészség azonban kifelejtette Varró híváslistáját, ezeket a dokumentumokat nem adta át a bíróságnak.

Czeglédy Csaba a 24.hu-nak azt mondta:  a Fővárosi Törvényszék végzése csak elsőfokú döntés volt, ami ellen lehet fellebbezni. Ezt meg is teszik, így a a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla fogja kimondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik