Budapest, 2015. április 17.
Pálinkás József, a hivatal elnöke a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban megrendezett magyar-koreai technológiai és üzleti fórumon 2015. április 17-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Faképnél hagyták volna az országot a külföldi tanácsadók, ha Pálinkás nem szól be Orbánnak

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 04. 19. 09:12

Lemondással fenyegette meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetőjét saját nemzetközi tanácsadó testülete, ha az nem áll ki egyértelműen a CEU mellett. A testület egyik tagja, Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke korábban, még a felsőoktatási törvény módosítása előtt maga is írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy elmagyarázza: Európa tudósai meg vannak győződve arról, hogy az egyetem nagy hasznára van Magyarországnak, kár lenne tönkretenni.
Korábban a témában:

Ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit mondjuk pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kedden – egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve – a Hír TV kamerája előtt beszélt arról, hogy szerinte a Közép-európai Egyetemnek Budapesten kell maradnia, mert ott értékes kutatások folynak.

Egy államtitkári besorolásban lévő állami hivatalnoktól szokatlan keménységgel állította azt is, hogy a megmaradás érdekében az egyetemnek, valamint a magyar kormánynak is kompromisszumokat kell kötnie.

A 24.hu információi szerint Pálinkás karakán kiállásában közrejátszott az is, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) működését és a magyar tudományos projektek európai sikereit támogató nemzetközi tanácsadó testület tagjai bejelentették, lemondanak a megbízatásukról, ha az NKFIH elnöke néma marad az ügyben.

A tanácsadói grémium már több éve dolgozik a hazai innovációs rendszer és az európai kutatási tér (European Research Area, ERA) összehangolásán, és eddig tudománypolitikai és kutatásfinanszírozási tapasztalataikat is rendszeresen megosztották a hivatal és az érdekelt magyar egyetemek vezetésével.

A névsor szerint a testület öt tagja közül egyik sem kispályás a tudományos kapcsolatépítésben.

  • Sir George Radda az Oxfordi Egyetem Molekuláris Kardiológiai Tanszékének nyugalmazott tanára, vezető szerepet töltött be többek között az Egyesült Királyság Orvosi Kutatási Tanácsában és a brit Nemzeti Rákkutató Intézetben, valamint gyakorló kutató volt az enzimszabályozás és az emberi betegségek biokémiai, bioenergetikai vonatkozásainak területén,
  • Anne Glover, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság korábbi elnökének volt tudományos főtanácsadója, azt megelőzően a biológiai szenzorok fejlesztése terén ért el eredményeket,
  • Bengt Nordén, az európai kutató és kutatásfinanszírozó szervezeteket tömörítő Science Europe Fizikai, Kémiai és Matematikai Tudományos Bizottságának elnöke, a géneket célba vevő molekulák felfedezőjeként több szabadalom birtokosa,
  • Sierd Cloetingh, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) alelnöke, az Academia Europaea elnöke, az Utrechti Egyetem professzora, a geofizika és a tektonika, azon belül a lemezen belüli deformáció és a litoszféra-dinamika szakértője,
  • Vancsó Gyula, a Twente Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a világ több egyetemének előadó tanára, a makromolekuláris nanotechnológiai kutatásai során általa kifejlesztett anyagokat szöveti vázakban alkalmazzák a regenerációs gyógyászatban.

A testület tagjai vélhetően azért szánták el magukat az ultimátumszerű lépésre, mert Sierd Cloetingh április elején már egyszer megpróbálta személyesen is pozitív irányba befolyásolni Orbán Viktor CEU-val kapcsolatos álláspontját, de érvei lepattantak a magyar politikusról.

A tudós a 3800 választott tagot számláló Academia Europaea elnökeként írt levelet a magyar miniszterelnöknek, hogy meggyőzze a budapesti egyetem hasznosságáról. Cloetingh szerint a felsőoktatási törvény akkor még csak tervezett módosítása azt a CEU-t lehetetlenítené el, amely jelzőfénye lett a nemzetközileg elismert minőségnek Magyarországon, és diákjain keresztül jelentősen hozzájárul a jól képzett magyar emberi erőforrások bővüléséhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.