Belföld

Orbán volt oktatási minisztere a CEU mellett

pálinkás józsef (pálinkás józsef, )
pálinkás józsef (pálinkás józsef, )
Szerinte kompromisszumot kell kötnie az egyetemnek és a kormánynak.

Pálinkás József a Hír TV kérdésére azt mondta: a kormány tisztviselőjeként politikai kérdésekről nem nyilatkozik, de a Közép-európai Egyetemnek Budapesten kell maradnia, mert ott értékes kutatások folynak. Kompromisszumokat kell kötnie az egyetemnek és a magyar kormánynak is, hogy egyik magyar egyetem se érezhesse azt, hogy valami fenyegetné – tette hozzá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Szerinte Magyarországon sokan vannak, akik nyíltan az Orbán-kormány szimpatizánsai, mégis

kifejezik azt, hogy ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit mondjuk pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia.

 

Közben a kormány annak ellenére is tárgyalna az Egyesült Államokkal a lex CEU-ról, hogy a múlt héten az amerikai külügyi helyettes államtitkár azt mondta, nem kívánnak beavatkozni az ügybe. Szijjártó Péter azt mondta: magasabb szintről ezt még nem erősítették meg, ezért továbbra is nyitottak a tárgyalásokra az érintettekkel, arra törekednek, hogy minden felsőoktatási intézmény egyenlő feltételekkel, a jogszabályok tiszteletben tartásával működhessen Magyarországon.

Az ellenzék szerdán adja be utólagos normakontroll-kérelmét az Alkotmánybíróságnak, amelytől azt remélik, hogy megállapítja az alaptörvény-ellenességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik