Belföld

Orbán elsőként gratulált Erdogannak a diktatúrához

A vasárnapi népszavazás szabad utat enged a török elnöknek a szinte korlátlan hatalomgyakorláshoz. Donald Trump amerikai elnök is gratulált a teljhatalomhoz, de Európa eddig csendben volt, csak a referendum visszáságaira hívta fel eddig a figyelmet az Európa Tanács és az EBESZ.

Úgy tartják, 2,5 millió meghamisított szavazat lehet. Nem csoda tehát az, hogy az uniós politikusok nem küldtek gratulációt – kivéve Orbán.

A magyar hírügynökség, az MTI nem hozta a hírt, a Magyar Nemzet vette észre, hogy a török hírügynökség már a szavazás napján beszámolt arról, hogy Orbán is köszöntötte Erdogant.

Az első az azeri elnök, llham Aliyev volt, telefonon és írásban is gratulált. Aztán Orbán mellett a fehérorosz elnök, Alexander Lukasenko is hétfőn küldött levelet Törökországba.

Szintén gratulált még Mahmúd Abbász palesztin elnök és a katari emír is. De Orbánon kívül más EU-s vezető nem köszöntötte a török elnököt.

Szijjártó Péter külügyminiszter a török népszavazásról csak annyit mondott, a magyaroknak tiszteletben kell tartani az eredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik