Belföld

Nem kapták meg a végzést a letelepedési kötvényforgalmazók adatainak kiadásáról

Legalábbis ezt állítja a gazdasági bizottság fideszes elnöke. Feljelentést tett a Transparency, végrehajtás is jöhet.

Továbbra sem lehet tudni, hogy kik állnak azon offshore cégek mögött, amelyek milliárdokra tettek szert a letelepedési kötvények forgalmazásával. A Kínában áruló legforgalmasabb céget például az adóelkerülésről híres Kajmán-szigeteken jegyezték be – emlékeztetett kedden az RTL híradója.

Pedig a Magyar Nemzet és a Transparency International már tavaly decemberben pert nyert az ügyben, a bíróság kimondta, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának – amely a kötvényforgalmazásra engedélyt ad – ki kell adnia a kért adatokat. A döntés januárban jogerőre emelkedett, a dokumentumokat viszont mostanáig nem adták ki. Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt szombaton a felperesek bírósági végrehajtást helyeztek kilátásba.

Az RTL-nek sikerült megszólaltatnia Bánki Eriket, a gazdasági bizottság fideszes elnökét, aki azt mondta: abban a pillanatban kiadják az adatokat, amint megkapják a bírósági végzést. Azt állította, ez még nem érkezett meg, és „téves információnak” nevezte, hogy bírósági végrehajtás lesz az ügyből.

A Transparency International szerint ugyanakkor a bizottságnak legalább másfél hónapja kézbesítette a bíróság a végzést. Ligeti Miklós jogi igazgató azt mondta: feljelentést tettek, ugyanis büntetendő, aki jogerős ítélet ellenére elmulasztja vagy megtagadja a közérdekű adatok kiadását. Hozzátette: ha a végrehajtási eljárást is elindítják, a végrehajtó szükség esetén karhatalmi segítséggel kötelezheti az alperest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik