Belföld

Megbüntette Kövér a „lex CEU” megszavazásakor szirénázó képviselőt

Szabó Szabolcsot nem izgatja a házelnök „erősködése”, de vizsgálják a fellebbezés lehetőségét.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy döntött, hogy 249 290 forinttal csökkenti Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusának tiszteletdíját, mert a CEU működését ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítás megszavazásakor egy szirénázó hangosbeszélővel tiltakozott, amit a terembiztosok vettek el tőle.

Kövér egyebek mellett azzal érvelt, hogy a szirénázás sértette az Országgyűlés tekintélyét, és alkalmas volt arra, hogy a Ház munkájába és annak szakszerűségébe vetett közbizalmat megingassa, illetve a közvélemény előtt „súlytalanítsa” a többi képviselő szavazatával kifejezett véleményét.

A sziréna használata a szavazás akadályozása mellett – figyelemmel a törvényjavaslatot övező vita intenzitására – magában hordozta a szélesebb körű rendbontás veszélyét is

– indokolt a fideszes házelnök.

Szabó Szabolcs a 24.hu-nak elmondta, túlzásnak érzi Kövér indoklását, ő egy elfogadhatatlan törvénnyel kapcsolatban fejezte ki véleményét.

Volt már rá példa, hogy Kövér próbált erősködni a tiltakozó képviselőkkel szemben, aztán a jogorvoslati lehetőségeket kihasználva Strasbourgban nyertek ellene

– mondta a politikus, hozzátéve, „különösebben nem izgatja” a házelnök döntése. Szabó elmondta: beléptetési jogát már hónapokkal ezelőtt felfüggesztette Kövér László, vagyis nem vihet be a parlamentbe szakértőt vagy másokat. De elárulta: képviselői munkáját nem különösebben akadályozza, hogy Kövér „óvóbácsiként azt gondolja, hogy büntetéseket kell neki osztogatni”.

Az Együtt politikusa azt mondta: jogászok vizsgálják, milyen lehetőségek vannak a házelnöki határozat megtámadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik