Belföld

Hullámot vet a cudar idő, -4 fok is lehet

Tényleg szeszélyes ez az április. Nincs még három hete, hogy több melegrekord is megdőlt, ma reggel pedig arra ébredt Magyarország, hogy hó fedi a Kékestetőt. Ennek megítélése akármennyire is szubjektív, most elmondhatjuk: rossz az idő. A következő szeles, esős, fagyokat rejtegető napok nemcsak a kimozdítják az embert komfortzónájából, de bizony az éledő természetnek, a frissen kikelt vetésnek sem tesznek jót.

Szerdára figyelmeztető előrejelzést adtak ki az ország teljes területére. Hol a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, hol az akár 100 kilométer/órás lökéseket is produkáló erős szél miatt, de sok helyen a kettő együtt jelentkezik majd. A szakemberek ezen felül hegységeinkben még tapadó hóra is figyelmeztetnek – a részletek itt.

Hullámot vet és örvénylik

A miértre “megnyugtató” választ kapunk a hírekből: hidegfront. Ám a részleteket keresve sokkal izgalmasabb esemény bontakozik ki, amit laikusként úgy fogalmazhatunk meg, hogy hármas ütközés zajlik a Kárpát-medence felett, hullámot vet a front és örvény alakul ki.

A tudományos magyarázatot pedig Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától kaptuk meg.

Északkelet-Európából hideg légréteg áramlik fölénk, miközben északnyugatról hidegfront érkezik, délről pedig nagy nedvességtartalmú levegő jön. A három időjárást alakító tényező itt találkozik, ezekben az órákban alakul belőlük ciklon a fejünk felett. A hideg, csapadékos levegő örvényleni kezd és erős szelet generál, a hideg és az eső pedig az ország magasabb csúcsain hó formájában hullik, miként kedden a Kékestetőn.

Jó, de mitől kezd örvényleni? Képzeljük el, hogy egy asztal előtt ülünk, felénk van dél, jobbra pedig kelet. Leteszünk egy poharat, ez lesz az Alpok, a tőle jobbra eső terület pedig térségünk. Most két kezünkkel feszítsünk ki egy cérnát a pohártól balra “észak-déli” irányban, és húzzuk lassan jobbra – ez lesz a hidegfront.

A cérna közepe megakad a pohárban, miképp a front is az Alpok hegyein, de nem áll le, déli része észak-északkelet felé fordul, és örvénylő mozgásba kezd. Ezt nevezi úgy a meteorológia, hogy a hidegfront hullámot vet felettünk – mondja Berceli Balázs.

Akár -2, -4 fok

Az eredmény pedig, hogy szerdán és csütörtökön is jelentős csapadékra és erős, néhol viharos szélre kell számítani. Az Északi-középhegység csúcsain, a Bakony és a Kőszegi-hegység magasabb pontjain továbbra is eshet a hó, de a síkvidéken csak elvétve és átmenetileg eshet havas eső vagy jelenhet meg néhány hópihe.

Didergősek lesznek a hajnalok, szerdán és csütörtökön 0-6 fokra ébredhetünk, és még délután is 10 fok alatt marad a levegő hőmérséklete. Az addigra feltehetően sokszor elátkozott szél és vastag felhőzet viszont átmenetileg megvéd minket a fagytól, de csak egy darabig. Péntek reggelre megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, és a maradék meleg elszökik a talaj közeléből.

Pénteken ezért egyes völgyekben -2, -4 fokos “komolyabb” fagy is előfordulhat.

Április a bűnbak

Nincs ebben semmi különös, április már csak ilyen – nyugtat meg a meteorológus. Sőt, februárban általában a mostaninál sokkal nagyobb változást, hőingást szoktunk átélni, és nyáron sem ritka, hogy nagy hirtelen akár 15 fokot esik a hőmérséklet. Mégis áprilist állítjuk pellengérre, őt tartjuk szeszélyes hónapnak.

Jogosan morgolódunk, a magyarázat pedig nagyon egyszerű: a kemény tél után végre elértük azt a 20 fok körüli hőmérsékletet, ami a többség számára nagyon is kellemes, mondhatni ideális. Míg nyáron a 35 fok után megváltás egy pár napos lehűlés, addig most ugyanez kilök a komfortzónából, mintha visszatérnénk a télbe.

Magyarul a szubjektív értékelés attól függ, milyen hőmérsékleti tartományról beszélünk – fogalmaz Berceli Balázs.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik