Belföld

Hullámot vet a cudar idő, -4 fok is lehet

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 04. 18. 14:31

Korábban a témában:

Tényleg szeszélyes ez az április. Nincs még három hete, hogy több melegrekord is megdőlt, ma reggel pedig arra ébredt Magyarország, hogy hó fedi a Kékestetőt. Ennek megítélése akármennyire is szubjektív, most elmondhatjuk: rossz az idő. A következő szeles, esős, fagyokat rejtegető napok nemcsak a kimozdítják az embert komfortzónájából, de bizony az éledő természetnek, a frissen kikelt vetésnek sem tesznek jót.

Szerdára figyelmeztető előrejelzést adtak ki az ország teljes területére. Hol a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, hol az akár 100 kilométer/órás lökéseket is produkáló erős szél miatt, de sok helyen a kettő együtt jelentkezik majd. A szakemberek ezen felül hegységeinkben még tapadó hóra is figyelmeztetnek – a részletek itt.

Hullámot vet és örvénylik

A miértre “megnyugtató” választ kapunk a hírekből: hidegfront. Ám a részleteket keresve sokkal izgalmasabb esemény bontakozik ki, amit laikusként úgy fogalmazhatunk meg, hogy hármas ütközés zajlik a Kárpát-medence felett, hullámot vet a front és örvény alakul ki.

A tudományos magyarázatot pedig Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától kaptuk meg.

Északkelet-Európából hideg légréteg áramlik fölénk, miközben északnyugatról hidegfront érkezik, délről pedig nagy nedvességtartalmú levegő jön. A három időjárást alakító tényező itt találkozik, ezekben az órákban alakul belőlük ciklon a fejünk felett. A hideg, csapadékos levegő örvényleni kezd és erős szelet generál, a hideg és az eső pedig az ország magasabb csúcsain hó formájában hullik, miként kedden a Kékestetőn.

Jó, de mitől kezd örvényleni? Képzeljük el, hogy egy asztal előtt ülünk, felénk van dél, jobbra pedig kelet. Leteszünk egy poharat, ez lesz az Alpok, a tőle jobbra eső terület pedig térségünk. Most két kezünkkel feszítsünk ki egy cérnát a pohártól balra “észak-déli” irányban, és húzzuk lassan jobbra – ez lesz a hidegfront.

A cérna közepe megakad a pohárban, miképp a front is az Alpok hegyein, de nem áll le, déli része észak-északkelet felé fordul, és örvénylő mozgásba kezd. Ezt nevezi úgy a meteorológia, hogy a hidegfront hullámot vet felettünk – mondja Berceli Balázs.

Akár -2, -4 fok

Az eredmény pedig, hogy szerdán és csütörtökön is jelentős csapadékra és erős, néhol viharos szélre kell számítani. Az Északi-középhegység csúcsain, a Bakony és a Kőszegi-hegység magasabb pontjain továbbra is eshet a hó, de a síkvidéken csak elvétve és átmenetileg eshet havas eső vagy jelenhet meg néhány hópihe.

Didergősek lesznek a hajnalok, szerdán és csütörtökön 0-6 fokra ébredhetünk, és még délután is 10 fok alatt marad a levegő hőmérséklete. Az addigra feltehetően sokszor elátkozott szél és vastag felhőzet viszont átmenetileg megvéd minket a fagytól, de csak egy darabig. Péntek reggelre megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, és a maradék meleg elszökik a talaj közeléből.

Pénteken ezért egyes völgyekben -2, -4 fokos “komolyabb” fagy is előfordulhat.

Április a bűnbak

Nincs ebben semmi különös, április már csak ilyen – nyugtat meg a meteorológus. Sőt, februárban általában a mostaninál sokkal nagyobb változást, hőingást szoktunk átélni, és nyáron sem ritka, hogy nagy hirtelen akár 15 fokot esik a hőmérséklet. Mégis áprilist állítjuk pellengérre, őt tartjuk szeszélyes hónapnak.

Jogosan morgolódunk, a magyarázat pedig nagyon egyszerű: a kemény tél után végre elértük azt a 20 fok körüli hőmérsékletet, ami a többség számára nagyon is kellemes, mondhatni ideális. Míg nyáron a 35 fok után megváltás egy pár napos lehűlés, addig most ugyanez kilök a komfortzónából, mintha visszatérnénk a télbe.

Magyarul a szubjektív értékelés attól függ, milyen hőmérsékleti tartományról beszélünk – fogalmaz Berceli Balázs.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.