Élő Belföld

Mi a baj a választási rendszerrel?

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 04. 15. 20:52

De mi a probléma?

  • A 2014-es választáson a Fidesz a listás szavazatok 44,87 százalékát szerezte meg, amivel a parlamenti mandátumok 66,83 százalékát vitte el.
  • Ezzel szemben az ellenzéki pártok valamelyikének listájára a szavazók 55,13 százaléka voksolt, de csak a parlamenti mandátumok 33,17 százalékát szerezték meg.
  • Leegyszerűsítve: 2014-ben számos olyan szavazó volt, aki valamelyik későbbi ellenzéki pártra szavazott, de az ő szavazatából fideszes mandátum lett.
  • Vagyis a rendszer torzít és a győztes jutalmazza.

A kérdés csak az, hogy 2018 előtt, vagy azt követően tegyék ezt meg. A Fidesznek nem érdeke a játékszabály megváltoztatása – ugyanis a jelenlegi rendszerben a legkönnyebb kétharmaddal nyerni –, de az is igaz, hogy már öt százalékkal kevesebb voks jelentős, öt százaléknál jóval jelentősebb mandátumvesztést produkál.

Mi van, ha marad a vegyes a rendszer?

Amikor még 386 parlamenti képviselő volt, akkor volt mellé 176 egyéni választókerület, listáról pedig 210 képviselő került be. Vagyis a képviselők közel hatvan százaléka listáról érkezett, ez arányosította a rendszert. Most 199 képviselő van (a területi és a kompenzációs listákat eltörölték, már csak országos lista létezik) és 106 egyéni bejutó, listáról mindössze 93-an érkeznek, ami csak az összes képviselő nagyjából negyvenöt százaléka, többek között ezért is torzít a rendszer. Meg a választókerületek újrarajzolása miatt, amikor a Fidesz saját maga számára kedvező módon alakította a választási földrajzot.

Kommentek

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.