A következő élő közvetítés része A Parlamenttől az Oktogonra vonult a zajos tömeg

“Jogos az az érzés, hogy a jelenlegi választási rendszer egyenlőtlen és igazságtalan”

Az alábbiakban Reiner Roland politikai elemzőnek, lapunk állandó szerzőjének posztját mutatjuk. Tanulságos:

Sok probléma van a jelenlegi választási rendszerrel: a külföldön élő, dolgozó, tanuló magyarok másképp – nehezebben – élhetnek a szavazati jogukkal, mint a határon túliak, a győztes-kompenzáció megcsúfolja az arányosító elemként funkcionáló országos listás ágat, az egyéni választókerületek kialakítása a Fidesznek kedvez.

Jogos az az érzés, hogy a jelenlegi választási rendszer egyenlőtlen és igazságtalan, mert vannak elemei, amik csak a Fidesznek kedveznek, összességében viszont egy vegyes-többségi rendszer tud jól működni (ahol a mandátumok nagyobb részét valamilyen többségi ágon osztják ki, mint amilyen az egyéni választókerületek). Fontos kimondani azonban azt is, hogy nincs semleges választási rendszer: az arányos vagy többségi kérdés eldöntése nagyrészt értékválasztás kérdése.

Az arányos jól reprezentálja a különböző pártok mögött álló társadalmi támogatottságot, viszont jellemzően koalíciós kormányhoz, állandó egyeztetési kényszerhez vezet. A többségi rendszerek célja ezzel szemben, hogy a választás eredményeképp világos kormánytöbbség álljon össze.

Viszont – és ez már a mostani helyzetről szól – a választási rendszer csodát nem tud tenni, mindig le fogja képezni az aktuális politikai helyzetet. Ha egy politikai közösség olyan megosztott, mint most a Fidesszel szemben álló, akkor nincs az a választási rendszer, ami többséget tudna teremteni belőle. Az arányos választási rendszer követelése ma, 2017-ben legfeljebb egy adminisztratív eszköz arra, hogy a Fidesznek ne legyen többsége, de ettől a magyar politika nem lesz konszenzusosabb, és nem lehet megspórolni az elmaradt értékvitákat sem. Jogi úton nem lehet kikényszeríteni politikai kultúraváltást.

Ebben a választási rendszerben le lehet győzni a Fideszt, ahogy ezt több időközi választás is bebizonyította. Persze egy országos választás – 106 helyen egy időben – ezerszer nehezebb, de nem lehetetlen. Erre egyébként egy választási mozgalom jó eszköz lehet, és abban is maximálisan egyet tudok érteni Gulyás Marcival, hogy el kell kezdeni a professzionális politizálást.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik