Belföld

A kerítésnél tüntetnek az embertelen menekültpolitika ellen

Röszkén tiltakoznak szombaton az erőszak, a propaganda és a bebörtönzés miatt.

Tüntetést szervezett szombaton délutánra Röszkére, a határhoz a MigSzol Csoport a menekültek bebörtönzése, a rendőri erőszak és az állami propaganda ellen.

Felhívásukban emlékeztetnek: Áder János köztársasági elnök március 15-én írta alá azt a törvénymódosítást, ami alapján minden menekültstátuszért folyamodó embert a szerb-magyar határon felállított konténertáborba zárnak, azokat is, akik már szabadon mozoghattak és élhettek Magyarország területén. A szabályozás alapján kizárólag ezekben a „tranzitzónákban” lehet menedékkérelemért folyamodni, ahová minden hétköznap tíz ember léphet be.

Azt is írják, hogy a rendszerszintű visszatoloncolás a kerítés befejezése óta fennálló probléma. „A hatóságok hallgatnak, azonban a tanúvallomások és a verések nyomai nem: a visszatoloncolások során a rendőrök rendszeresen megverik a menekülteket, kutyákat engednek rájuk, megfosztják őket a meleg ruháiktól, pénzüktől és összetörik a mobiltelefonjaikat” – áll a felhívásban. A határvadászok két hónap tréninget követően felfegyverkezve állnak munkába a határon.

Az állami propaganda és az elmúlt évek jogszabályváltozásai „egyszerre fosztják meg a menedéket kereső embereket a legalapvetőbb emberi jogaiktól, és emberi méltóságuktól”, azt sugallják, hogy „a muszlim terroristák törvényen kívüli tömegeivel szemben bármilyen eszközzel felléphetünk” – írják.

A tiltakozók délután 14.30-kor gyülekeznek Röszkén a Páduai Szent Antal templomnál, majd közösen vonulnak a kerítéshez, illetve a tranzitzónákhoz, ahol beszédek hangoznak el, 17 órakor pedig közös záróakcióval ér véget a rendezvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik