Belföld

„Százezer ember is az utcára vonulhat, ugyanúgy le lesz szarva”

Videót tett közzé YouTube-csatornáján Gulyás Márton és a csütörtökön vele együtt közmunkára ítélt Varga Gergő. Ebben elmondják, hogy a bíróság úgy ítélte meg hétfői akciójukat – amikor a CEU-törvény elfogadása miatt rendezett spontán tüntetésen festékes flakonokat vágtak a Sándor-palotához –, mintha tettük egyszerű vandalizmus lett volna, nem politikai véleményük kifejezése.

Varga arról is beszél, hogy szándékosan kerestek új módszereket a tiltakozáshoz, mivel szerintük a vasárnapi CEU-melletti tüntetés is megmutatta, önmagában attól, hogy sokan az utcára vonulnak, a Fidesz semmit nem változtat a politikáján.

Ki kell találni, hogy hogy lesz ebből valódi nyomásgyakorlás. Mert azt láttuk, 80 ezer ember, 100 ezer ember az utcára vonulhat, és ugyanúgy le lesz szarva. Meg kellett nézni, hogy mitől fél valójában ez a rendszer. Miért engedi meg a Fidesz hogy ennyi ember az utcára vonuljon anélkül, hogy feloszlatná őket? Mert tudja, hogy ez nem fenyegetés. Amint kilépünk ebből a keretből, egyből a legsuttyóbb, alpári módszerrel vágnak vissza: éjszaka utánad mennek, följönnek a lakásodra, koholt váddal bent tartanak 72 órára, megpróbálnak olyat rád verni, amit nem követtél el

– mondta, őrizetbe vételüket és gyorsított ütemű bíróság elé állításukat is összefoglalva.

A videóban azt is hangsúlyozzák, hogy nem elég önmagában a CEU-törvény visszavonását követelni és abban mint szakpolitikai kérdésben kompromisszumra törekedni a kormánnyal. Helyette azt mondják: ha több százan vagy több ezren tiltakoznak hozzájuk hasonló módszerekkel, akkor a hatalom “nem fog tudni ennyi embert bekasztlizni”.

Gulyás és Varga arról is beszélt: a legfontosabb követelésnek mostantól azt tartják, hogy egy tisztességes, arányos választási rendszer jöjjön létre, a jövőben elsősorban ezért fognak dolgozni.

Gulyás és Varga egyébként egyaránt felszólal a szombat délután a Szabadság térre tervezett tüntetésen, amelyet a szervezők úgy harangoznak be: senki se számítson hagyományos demonstrációra, a beszédek mellett a zenén, a táncon és a hangos véleménnyilvánításon lesz a hangsúly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik