Belföld

Recski csecsemőhalál – egymásra mutogatnak a szülők

Megkezdődött a recski csecsemőhalál ügyében indított per csütörtökön az Egri Törvényszéken. Az apát azzal vádolják, hogy bántalmazta féléves kisfiát, aki belehalt a koponyacsonttörés következményeibe. Első fokon eljáró bíróság előtt az ügyész egy korábbi, a nagyobbik testvér sérelmére elkövetett cselekményt is az apa terhére rótt. Az előzetes letartóztatásban lévő R. Mátét így halált okozó testi sértéssel és gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolják.

 A vád szerint az apa, élettársa és a kisfiuk egy ágyban aludtak el. Éjjel a baba folyamatosan sírt, az akkor 21 éves fiatalember pedig elveszítette türelmét. Nagy erővel megrázta kisfiát, aki egy berendezési tárgyhoz ütődött a feje. Ezután elaltatta a picit és ő is lefeküdt aludni. Hajnali három körül a kisfiú rosszul lett, ezért a szülei 4 órakor az orvosi ügyeletre vitték, ott azonban már nem tudtak segíteni rajta.
A másik vádpont szerint csaknem pontosan egy évvel korábban, 2015. június 12-én a nagyobbik gyermek, a pár közös kislánya is megsérült: az apa óvatlansága miatt kicsúszott a takaróból, 70-80 centiméter magasságból a földre esett és beütötte a fejét. A fiatalember erről nem beszélt élettársának. A gyermeket csak két nappal később vitték mentővel az intenzív osztályra. Kiderült, hogy a kislány koponyacsonttörést szenvedett, ami életveszélyes sérülésnek minősül. A sérülés maradandó fogyatékosságot is okozott az ügyészség  szerint. Az eset után a gyámhatóság a kislányt először hivatásos nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezte el.

A tárgyaláson a fiatal apa úgy nyilatkozott, hogy a vádat megértette, vallomást viszont csak azután tesz, hogy konzultál az ügyvédjével. Azt azonban elmondta, hogy nem tartja magát bűnösnek, a vádban szereplő cselekményt nem követte el. Közölte: korábbi vallomásait nem tartja fenn és semmilyen kérdésre nem válaszol.

A bíró ismertette a férfi gyanúsítotti kihallgatásának jegyzőkönyveit, valamint a nyomozati bíró előtt tett nyilatkozatát. Ezekből kiderült:

a fiatalember és párja előbb a házőrző kutyájukra próbálta fogni a sérülést, majd a férfi magára vállalta a cselekményt. A vádlott később megváltoztatta ezt a vallomását is, és élettársát jelölte meg a halálhoz vezető sérülés okozójaként. Azt mondta, hogy ő el akarta vinni a balhét a nő helyett, de miután ellene fordult, erre már nem hajlandó.Az anya bíróságon lényegében fenntartotta korábbi rendőrségi vallomását, amely legfőbb pontjaiban megegyezik a vádhatóság állításaival. Az ezt követő szembesítés nem vezetett eredményre: a vádlott és a tanú egymást okolta közös gyermekük haláláért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik