Belföld

Orbán belátta, hogy meg kell egyezni a CEU-val

A napokban több informális egyeztetés is zajlott a Fidesz vezetői között a CEU működését ellehetetlenítő törvény elfogadása után kialakult helyzetről.

A 24.hu információi szerint komoly viták zajlottak, amiket akkor sikerült lezárni, amikor Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadta, hogy tarthatatlan az egyetemmel szemben képviselt kormányálláspont.

A nemzetközi tiltakozások és főként az Egyesült Államok kormányzati szintű megnyilvánulásai nyomán végül arra jutottak, hogy valamilyen formában ki kell egyezni a CEU-val.

Forrásunk szerint az szóba sem jött, hogy a törvényt visszavonnák, de állítása szerint az Emmi oktatási államtitkára szerdán már ennek a politikai döntésnek megfelelően próbálta új mederbe terelni a hatalmas konfliktusokat gerjesztő ügyet.

Palkovics László Brüsszelben tett látogatásán azt ajánlotta a CEU figyelmébe, hogy szerinte létezik egy olyan kiskapu az alig egy hete elfogadott törvényben, amely lehetővé tenné, hogy az egyetem tovább működhessen az eddigi formájában. Palkovics javaslatát az érintettek eddig nem vették komolyan, a CEU bejelentette, hogy ha a kormány a megegyezésről kívánna tárgyalni, akkor törvényes megoldást kínáljon, ne megbízhatatlan kiskaput. Így egyelőre ez a felvetés nem jött be.

A kormánypárti vezetők vitáiban az is felvetődött, hogy a CEU-ellenes kommunikációval sokszor önmagát hozta nehéz helyzetbe a kormány. Nyilvánvaló öngól volt például, amikor a nemzetközi hírű intézmény színvonalát és tudományos teljesítményeit akarták megkérdőjelezni.

A fideszes kormányzati vezetők a húsvéti ünnepekre hivatkozva gyakorlatilag eltűntek a nyilvánosság elől. Lefújták a kormányülést, és Lázár János sem tartotta meg szokásos csütörtöki kormányinfóját, jóllehet a néhány napon belül több tízezreket megmozgató utcai demonstráció is volt a CEU-, illetve a civil szervezetek működését nehezítő törvények miatt. Bár a demonstrációkon már nem csupán a két törvény, hanem az Orbán-kormány ellen is tiltakoztak, a Fidesz-vezetés egyelőre nem tartja igazán veszélyesnek a kialakult helyzetet. Minden bizonnyal nyugtatólag hatott, hogy a Századvég is megvizsgálta a törvény fogadtatását. A kormánnyal kiváló viszonyt ápoló intézet azt hozta ki, hogy a lakosság többsége kifejezetten támogatja a CEU-törvényt, vagy legalábbis egyetért azzal, hogy csak a magyar jogszabályokat betartó külföldi egyetem adhasson ki diplomát Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik