Belföld

Fogytán Brüsszel türelme Orbánnal szemben, összeomolhat a Fidesz rendszere

Az elmúlt időben felerősödtek azok a hangok, hogy a Fideszt ki fogják zárni az Európai Néppártból, az európai pártcsaládjából. A Lex CEU kiverte a biztosítékot a Néppártnál és a nyomás is egyre nagyobb rajtuk, hogy kezdjenek végre valamit a Fidesszel. A 221 fős néppárti frakción belül brüsszeli forrásaink szerint már közel fele-fele az arány a Fideszt kizárni akarók és a maradáspártiak között, de enyhe többségben még azok vannak, akik a jobboldali tömörülés egyben tartását szorgalmazzák.

Orbán tehát még teszteli, meddig mehet el, ő úgy hiszi, bármeddig, mert a Néppárton keresztül Európa mögötte.

Frank Engel luxemburgi néppárti politikus ugyanakkor eljárást kezdeményezne, amelynek végén nem a szavazati jogok felfüggesztését, hanem a közösségi támogatások megvonását tartaná helyesnek.

Ha az évi több mint 4 milliárd eurónyi forrástól megfosztanánk a Fideszt, összeomlana a rendszerük mondta.

Az igazság pillanata

A Politico is úgy tudja, fogytán a türelem Orbánnal szemben, és új front nyílhat azzal, hogy maga az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is lépni akar az ügyben.

A lap szerint Juncker már dolgozik azon, hogy a Fideszt kiszorítsák a Néppártból, és az EPP április 29-i kongresszusát jelölte meg az igazság pillanataként.

A Politico újságírója nem tartja valószínűnek, hogy Juncker sikerrel jár, de ha mégis, és a Fideszt kipaterolják a Néppártból, Orbánék az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához csatlakozhat. Itt ülnek a lengyel  Jog és Igazság EP-képviselői, valamint a brit konzervatívok is.

Az Európai Néppárt nem húzhatja sokáig a döntést, ha nem lépnek Fidesz-ügyben, akkor könnyen elszigetelődhetnek az Európai Parlamentben, ugyanis a magyar kormánypárt és Orbán Viktor miatt levakarhatatlan stigma kerülhet rájuk.

*

Úgy tudjuk, az előzetes tervek szerint április 26-án tartanak vitanapot az Európai Parlamentben a magyar helyzetről, majd április 29-én az Európai Néppárt is frakcióülést tart, ahol értékelik a vitanapot, itt dőlhet el a Fidesz sorsa. Szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, Orbán elmegy az EP ülésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik