Belföld
Demostration against Viktor Orbán's repressive policies for the streets of Budapest on 12nd April, 2017.  (Photo by Juan Carlos Lucas/NurPhoto)

Fogytán Brüsszel türelme Orbánnal szemben, összeomolhat a Fidesz rendszere

Benke Ágnes
Tóth Richi
Benke ÁgnesTóth Richi

2017. 04. 13. 11:57

Az elmúlt időben felerősödtek azok a hangok, hogy a Fideszt ki fogják zárni az Európai Néppártból, az európai pártcsaládjából. A Lex CEU kiverte a biztosítékot a Néppártnál és a nyomás is egyre nagyobb rajtuk, hogy kezdjenek végre valamit a Fidesszel. A 221 fős néppárti frakción belül brüsszeli forrásaink szerint már közel fele-fele az arány a Fideszt kizárni akarók és a maradáspártiak között, de enyhe többségben még azok vannak, akik a jobboldali tömörülés egyben tartását szorgalmazzák.

Orbán tehát még teszteli, meddig mehet el, ő úgy hiszi, bármeddig, mert a Néppárton keresztül Európa mögötte.

Frank Engel luxemburgi néppárti politikus ugyanakkor eljárást kezdeményezne, amelynek végén nem a szavazati jogok felfüggesztését, hanem a közösségi támogatások megvonását tartaná helyesnek.

Ha az évi több mint 4 milliárd eurónyi forrástól megfosztanánk a Fideszt, összeomlana a rendszerük mondta.

Az igazság pillanata

A Politico is úgy tudja, fogytán a türelem Orbánnal szemben, és új front nyílhat azzal, hogy maga az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is lépni akar az ügyben.

A lap szerint Juncker már dolgozik azon, hogy a Fideszt kiszorítsák a Néppártból, és az EPP április 29-i kongresszusát jelölte meg az igazság pillanataként.

A Politico újságírója nem tartja valószínűnek, hogy Juncker sikerrel jár, de ha mégis, és a Fideszt kipaterolják a Néppártból, Orbánék az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához csatlakozhat. Itt ülnek a lengyel  Jog és Igazság EP-képviselői, valamint a brit konzervatívok is.

Az Európai Néppárt nem húzhatja sokáig a döntést, ha nem lépnek Fidesz-ügyben, akkor könnyen elszigetelődhetnek az Európai Parlamentben, ugyanis a magyar kormánypárt és Orbán Viktor miatt levakarhatatlan stigma kerülhet rájuk.

*

Úgy tudjuk, az előzetes tervek szerint április 26-án tartanak vitanapot az Európai Parlamentben a magyar helyzetről, majd április 29-én az Európai Néppárt is frakcióülést tart, ahol értékelik a vitanapot, itt dőlhet el a Fidesz sorsa. Szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, Orbán elmegy az EP ülésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.