Élő Belföld

Aláírta János, utcán van a város – Tömegek tiltakoztak Budapest utcáin

Az elmúlt két hét során ez már a harmadik tüntetés Budapesten a CEU ellenehetetlenítésére meghozott törvénymódosítás ellen. A vasárnapi tüntetésen hetvenezer ember vonult végig a Várkert Bazártól a Kossuth térig, hogy ott tiltakozzon a támadás ellen, ami a gyakorlatban bezáratná Magyarország legjobb egyetemét.

A Hősök Vétója nevű mai tüntetés fél hatkor kezdődött a Hősök terén, a Civilizáció 2017 csoport szervezésében.

A kormány a CEU ellen meghozott törvénymódosítást kevesebb mint egy hét alatt verte át a parlamenten, érdemi egyeztetés nélkül. Ez több olyan új követelményt állítana fel a CEU-val szemben, amelyeket lehetetlen, vagy nagyon drága lenne teljesíteni. Az amerikai-magyar kétoldalú szerződés például lehetetlen, de egy új egyetemi campus felhúzása New York államban szintén nagyon drága lenne. Főleg, hogy ugyanazokat a szakokat kellene ott is oktatni, mint Magyarországon.

A CEU bezárásának legfontosabb kérdéseiről itt olvashat többet. 

A tüntetés nemcsak a CEU elleni törvényjavaslatról szólna, hanem a civiltörvényről is, amellyel a kormány a vele szemben kritikus civil szervezeteket szeretné ellehetetleníteni. A javaslat szerint minden olyan szervezet külföldi ügynöknek számítana, ami egy év alatt 7,2 millió forintnál több támogatást kap külföldről.

A civiltörvényről itt olvashat többet. 

Meg tudja valaki mondani, mi az Isten folyik itt?

Amúgy, ha politológus lennék, azt mondanám, hogy egy szervezett tüntetésnél a kormány számára sokkal ijesztőbb az, ami most történik. Több csoport céltalanul vonul a városban, miközben a parlament előtt is hatalmas tömeg van. És nem kicsi, hanem többezres csoportokról beszélünk. A cél láthatóan a vonulás, a tömeg mintha tudná, hogy tök mindegy, hova mennek, ott sem lesz jobb, ezért csak simán mennek, de közben jól érzik magukat. Teljesen kiszámíthatatlan, iszonyúan dühös tömeg vonult az utcára.

Antilop

Rogán Antalra gondolt az alkotó. A fotóért köszönet kollégánknak.

Egész Budapest egy nagy tüntetés

Írtunk arról, hogy a mostani tüntetéssorozatnak nincs igazi vezéralakja, fő szervezője. Ez most látszik igazán: a tömeg egy – nem is jelentéktelen – része a Kossuth térre ment, ennél többen vonulnak viszont a Deák tér-Kiskörút-Astoria-Kossuth Lajos utca útvonalon, most éppen útban vannak az Erzsébet-híd felé. Nem nagyon látszik, hogy lenne konkrét céljuk, inkább tűnik úgy, hogy most maga a vonulás a program, és a részt vevők láthatóan jól érzik magukat.

Tömegek vonulnak a város több pontján

A Bajcsy-Zsilinszky úton és a Nagykörúton is tömegek vonulnak. A tömeg eleje a Bazilikánál tart, a vége még az Oktogon környékén. Valószínűleg a parlamenthez mennek.

"Aki dudál velünk van"

Ezt skandálja a tömeg a Bajcsyn a mellettük elhaladó autósoknak.

Az Origo megerősítette, hogy megint kommunizmus van Magyarországon

Az Origo konkrétan visszahozta a pártállami sajtót, amikor a mai tüntetésről ezzel a címmel számolt be:

Tüntetés Budapesten

Miért, meg ki ellen, meg kik, meg hol? Kit érdekel, úgyse írhatják meg. Ez konkrétan a hetvenes évek. A legszebb, hogy egy komplett kétsávos hazugságblokkot nyomnak, a vezető anyag pedig egy Kamarás Iván-interjú.

Egyébként egészen addig nem foglalkoztak a tüntetéssel, amíg ki nem adta az MTI.

A rendőrség lezárt az Oktogont

Miután a tüntetők már lezárták.

A rendőrség lezárta Budapesten az Andrássy utat a VI., Nagymező utca és a XIV., Hősök tere, valamint a Nagykörutat a VI., Podmaniczky út és a VI., Király utca között.

A beszédek

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy a civil szervezetek nagyon fontos társadalmi munkát végeznek, például a karitatív, a kulturális és környezetvédelmi területen az ő munkájuknak köszönhetően Magyarország jobban teljesít.

László Luca, a Közép-európai Egyetem hallgatója azt mondta, a kormány idegenügynököket lát a civilekben, pedig valójában ők azok, akik kiállnak a szabad, demokratikus Magyarországért. Szerinte a kormány új törvénytervezete megbélyegzi azokat, akik önzetlenül dolgoznak a magyar emberekért.

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az általa vezetett szervezetet a kormány el akarja takarítani, pedig csak azért a szabadságért dolgoznak, ami mindenkit megillet. Szerinte a kormány fel akarja számolni a szabad sajtót, mert nem tűri, ha valaki másképp gondolkodik.

Hangsúlyozta, harcolni kell azért, hogy ne csak az állam véleménye legyen hallható. (MTI)

Olvasói sztorik