Belföld

De hova tűnt Botka László?

Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyszerre rontott neki Gyurcsány Ferencnek és a gazdagoknak. Új szavazókat viszont egyelőre nem hozott, az ideje pedig fogy.

A Fidesz árnyékában komoly verseny zajlik a Jobbik és az MSZP között azért, hogy melyik párt látszódjon a kormánypárt kihívójának a 2018-as országgyűlési választáson. Az utóbbi hónapokban a Jobbik tűnt elveszettebbnek, a párt a menekültválság óta képtelen volt növelni támogatottságát, sőt olyan ügyet sem talált, amellyel erre képes lehetett volna.

Az MSZP-ben viszont előlépett Botka László.

Sokan úgy gondolták, hogy a szegedi polgármester belépője csupán PR-akció, ám mivel feltételei nem teljesülnek, gyorsan visszavonul.  A politikus diktátumát a papírformának megfelelően visszautasították a megszólítottak, Gyurcsány Ferenc például nem hajlandó hátrább húzódni, az LMP és az Együtt pedig nem kért a közös indulásból. Ám a várakozásokkal ellentétben Botka a nehezebb út mellett döntött és nem adta fel a meccset a kezdő sípszó előtt.

Fotó: MTI/Bugány János

Elindult az MSZP Fizessenek a gazdagok! kampánya, biztató adatok jelentek meg Botka népszerűségéről és ismertségéről, úgy tűnt, a szocialisták teret nyerhetnek. Vagy legalábbis hoszú idő óta először úgy jelentek meg, mint akiknek van ötletük arra, hogy mihez kezdjenek magukkal.

Aztán az utóbbi két hétben egyszerűen kitakarták őket a nyilvánosságból. A Fidesz a CEU-törvénnyel vette el a pártokról a fókuszt: az ellenállás általános, civilek vezette. És ha ez nem lett volna elég, akcióba lépett a Simicska család is.

Az attakot Simicska Ádám vezette, ám a nagyvállalkozó is beszállt a rohamba és hvg.hu-nak azt mondta a Fideszről: ez egy büdös bűnöző banda. A 24.hu-nak pedig arról beszélt, Orbán Viktor Roszatom-pénzből tette volna tönkre az RTL Klubot.

A Simicskák produkciója után újra a nagyvállalkozó miniszterelnökkel való konfliktusáról szól a politika. Olyannyira, hogy Török Gábor a lapunknak adott interjúban egyenesen azt mondta: ez a legnagyobb fenyegetés, amivel eddig a kormányfő találkozott. És egy hete már az sem titok, hogy Simicska Lajos minden szimpátiája a Jobbiké. Azé a pártté, amelynek nemrég elindult a plakátkampánya is. Az üzenet az: Ti dolgoztok! Ők lopnak. A középpontban Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád van. A Fidesz máris megígérte: hasonló kampánnyal vág vissza.

Világos, hogy a Fidesz ezzel kijelöli fő ellenfelét: Simicska Lajost és a Jobbikot. Ez azt is jelenti, hogy Botka Lászlót beárazták: azaz a Simicska támogatta Jobbikot messze veszélyesebb riválisnak tekintik, mint az MSZP-t. Persze ha a két jobboldali párt háborúja atomfegyverekkel zajlik majd a következő egy évben, a szocialisták akár nevető harmadikok is lehetnek. Ám a politikában ritkábban győz a nevető harmadik, mint a rövid pályás gyorskorcsolyában.

“Laci az egyetlen remény”

Botka tehát kikerült a reflektorfényből, így szerény médiafelülettel, kevés erőforrásból kellene növelnie az MSZP támogatóinak számát. Igaz, senki nem ígérte neki, hogy könnyű lesz a feladat. Alighanem éppen annak kilátástalansága miatt maradt ki évekig a fődosorból. Nagyon régen győzködik, hogy álljon a szocialista párt élére. Azon kevés MSZP-sek egyike, akiket nem használt el az úgynevezett elmúlt nyolc év. Ráadásul sorra húzta be Szegeden az önkormányzati választásokat. Nem csoda, hogy a szocialisták egyik korábbi elnöke úgy fogalmazott: “Laci az egyetlen remény”.

Botka beszállása után azonnal nekiment Gyurcsány Ferencnek: jelezte, hogy közös baloldali listát akar a 2018-as választáson, ám a DK-nak csak akkor van helye az összefogásban, ha elnöke hátralép. Gyurcsánynak viszont eszében sincs eltűnni. 

Tapasztalt politikus, többször volt már reménytelennek látszó helyzetben, ám keserves küzdelemmel pályán tartotta magát és pártját. Biztosra lehetett venni, hogy háborús helyzetben nem lengeti majd a fehér zászlót. Bele is vetette magát a küzdelembe, amit könnyen megtehet, hiszen hívei alighanem beviszik a parlamentbe, bármi történik is. Bár nincsenek félmillióan, mint mondja, de elég ha 300 ezren lesznek a döntő pillanatban.

Az a szavazói tömeg pedig nagyon kellene Botkának, akinek egymillió új szavazóra lenne szüksége ahhoz, hogy esélye legyen a kormányváltásra. Eddig azonban nem hozott pluszt. A Republikon Intézet legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a március közepén zajló vizsgálat szerint a teljes népességben egy, a pártválasztók között 2 százalékpontot erősödött az MSZP. Kiderült az is, hogy csupán a 64 évesnél idősebbek között vannak többségben azok, akik baloldali-liberális kormányt látnának szívesen, de ettől nem lett több szocialista szavazó, legfeljebb elszántabb a nyugdíjas tömeg.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csak nekik kampányolnak

Az MSZP első számú célcsoporttá tette a kampányban a nyugdíjasokat: a 65 évnél idősebbeknek ingyenessé tennék a gyógyszereket, mondván, azokat képviselnék, akik képtelenek önálló érdekérvényesítésre. A szintén eltervezett luxusadóról Botka László nemrég azt mondta, 300 milliárdot lehetne beszedni, amit a szegények felzárkóztatására fordítanának, miközben a párt egyik szlogenje is az lett: „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” Ugyancsak a nyugdíjasoknak szóló ígéretekkel állt elő nemrégiben a Demokratikus Koalíció, amely 120-150 ezer forintos alapnyugdíjat adna.

Az MSZP készítetett egy saját felmérést is a ZRI Závecz Research Intézettel, e szerint a párt negyedik hónapja áll 12 százalékon áll és a politikától távolságot tartó választók aránya 35-ről 38 százalékra nőtt.

A szocialista párton belül nem mindenki örül Botka baloldali populizmusba hajló fordulatának, mert ezzel szerintük a tábort nem lehet szélesíteni, legfeljebb mélyíteni, ahogy ez látszik is. Botka szerint viszont a baloldali kísérlet az egyetlen lehetséges út a szocialisták előtt, a luxusadó, az egyenlőtlenségre fókuszáló kampány, a radikalizmus egyirányba mutat. Hogy ennek lehet-e eredménye, arra sokan voltak kíváncsiak, a párton belül nagyon várták a hónap végét, de a legtöbben nem erre az eredményre számítottak.

Sok a zászló, kicsi a tábor

Úgy tudjuk, Botka – ha marad kormányfőjelölt – őszig senkivel nem ül le a közös indulásról tárgyalni, arra vár, hogy addig erősödjenek, míg a többi párt lesz kénytelen hozzájuk alkalmazkodni. Ez azonban a mostani kutatásokból nem látszik. Igaz, a szegedi városvezető hivatalosan még nem is miniszterelnök-jelölt, csak elnökségi és választmányi felhatalmazással bír, a végső döntést azonban a kongresszus mondja majd ki – a választmány javaslatára – a jelöltállításról. Ha a májusi választmányi ülésig nem javulnak a számok, az megnehezítheti Botka dolgát.

Április végére az MSZP újabb kutatást rendelt, ebben már erősödést kellene felmutatnia Botkának. A pártvezetés nagy reményeket fűz a jelenleg zajló országjáráshoz, illetve szakaszzáró rendezvénynek a május 1-jei eseményt szánja. Molnár Gyula és társai a megszokottnál politikusabb majálisra készülnek, azaz a baloldali, munkás ünnepen erőt akarnak mutatni a szocialisták. Kérdés, van-e bármennyi erő is bennük.

Van mikor, de nincs kivel

Botka László alapvetően közös listát akar az ellenzéki pártokkal, Gyurcsány Ferenc pedig hol igen, hol nem, legtöbbször bemondja, hogy neki mindegy, az önálló lista sincs ellenére. Amit viszont ajánl Gyurcsány, az a koordinált indulás, vagyis az, hogy a baloldali ellenzék egyéni körzetekben ne induljon egymás ellenében. (Mivel azonban az országos lista állításához 27 egyéni jelöltre minden pártnak szüksége van, óhatatlan, hogy bizonyos körzetekről eleve lemondjon a baloldal.)

Egyelőre biztosan nincs annyi, hogy az akár csak elgondolkoztassa a többi kispártot a szövetkezésről. Az LMP már korábban úgy határozott, hogy önállóan indul, a Momentum pártokkal nem fogna össze, a Juhász Péter vezette Együtt pedig új pólust építene – az LMP-vel, a Momentummal, a Kétfarkú Kutya Párttal és a Párbeszéddel. (Az előbbi három nem kér ebből.)

Együttös forrásaink szerint azonban a pártnál nem estek kétségbe, a nyár végéig kivárnak, hogy mindenki eldöntse, mit akar, aztán újra előveszik a pólusképzést. Ők a közös lista–közös jelölt elképzelést tartják ideálisnak, erre azonban jóformán semmi esély.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bukóforduló

A jelenlegi helyzetben könnyen előfordulhat, hogy Botka megbukik, megköszöni a lehetőséget és visszahúzódik Szegedre, az MSZP nélküle összefog a DK-val, a többi pár meg indul, ahogy tud. Ez lényegében baloldali előválasztás lehetne a 2022-es választásra, mert világos, hogy több szereplő nem jutna be a parlamentbe sem.

Ám erről most kevés szó esik, mert mindenki Simicska Lajosra koncentrál. Mert a baloldali ellenzéknek hét év fideszes kormányzás után sincs annyi ereje, hogy kérlelhetetlen kihívónak tűnjön. A fenyegetettség, amit jelent, eltörpül a milliárdos jelentette veszély mellett.

Ha pedig még májusban is így lesz, az Botka László listavezetői ambíciójának végét jelentheti. Még akkor is, ha a finis a nyár végére csúszik is. Az MSZP akkor nézhet szembe azzal: megint nincs esély. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik