Belföld

Áder eközben együttműködésről, uniós ügyekről, kapcsolatokról tárgyalgat

Miközben ma délután tüntetés lesz Budapesten a CEU-t gyakorlatilag kinyíró törvény és a civil szervezeteknek nekitámadó másik kormányzati törvényjavaslat miatt, és hétfőn késő este Áder János államfő nem foglalkozva sok tízezer hétvégi tüntető kérésével aláírta a lex CEU-t, majd a hétfő este a rezidenciájánál összegyűlt tiltakozókkal sem beszélt, ma Horvátországban tárgyal a magyar köztársasági elnök.

Az MTI beszámolója szerint a kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről, az energiabiztonságról és uniós ügyekről kezdett tárgyalásokat Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Zágrábban.

A magyar köztársasági elnök horvát kollégája meghívására érkezett kétnapos hivatalos látogatásra a horvát fővárosba. Áder János zágrábi látogatása alkalmával tizedszer találkozik horvát partnerével.

A magyar államfő előbb négyszemközti megbeszélést folytat Kolinda Grabar-Kitaroviccsal, majd a plenáris ülésen folytatják az eszmecserét. A két államfő közös sajtótájékoztatón értékeli a tárgyalásokat. Áder Jánost a továbbiakban munkaebéden fogadja Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A magyar-horvát viszonyban a Mol-INA-ügy vár rendezésre. Zágráb december végén bejelentette, hogy vissza akarja vásárolni az INA horvát olajipari vállalatnak a Mol magyar olajtársaság tulajdonában lévő részvényeit. A közelmúltban a migrációs válság alatt voltak mélyponton a magyar-horvát kétoldalú politikai kapcsolatok. Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök távozásával azonban jelentős előrelépés történt a két ország viszonyában. Horvátországban az elmúlt másfél évben kétszer tartottak parlamenti választásokat, amelyeket mindkétszer a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert meg, bár egyik alkalommal sem szerzett abszolút többséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik