Belföld

Noam Chomsky is hiába kérlelte Ádert

Még azelőtt, hogy Áder János hétfőn este aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, levélben fordult hozzá Noam Chomsky világhírű amerikai nyelvész, filozófus, a Massachusetts Institute of Technology professzora – erről az Index számolt be.

A tudós a levélben azt kérte a magyar államfőtől, ne írja alá a törvényt, amely ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. Chomsky azt a levelet küldte el saját aláírásával, amit az intézmény mintaként kitett honlapjára. Eszerint a törvény korlátozza a tanszabadságot, a kutatás, tanulás, tanítás szabadságát és a kultúrához való jogot azzal, hogy nemzetközi megállapodáshoz köti, hogy Magyarországon külföldi felsőoktatási intézmények működhessenek, és arra kötelezi a külföldi intézményeket, hogy anyaországukban is működtessenek kampuszt.

A törvény egyértelműen diszkriminálja a CEU-t, mert olyan eleme is van, amely csak a CEU-t érinti rosszul. Megsérti a bevett törvényhozási gyakorlatokat, mivel elképesztő gyorsasággal, különleges eljárásban tárgyalta és fogadta el a Parlament és a kormány nem egyeztetett a felsőoktatás érintett szereplőivel – áll a levélben.

A törvénymódosítás ellen nemzetközi tiltakozáshullám indult, a magyar kormány magára maradt. Miután Áder aláírta a jogszabályt, hétfőn este spontán demonstráció kezdődött a budai Várban, amely éjjel 2 óra körül a Rádiónál ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik