Belföld

Lex CEU: elutasítottak egy dilettáns népszavazási kezdeményezést

Egy semmiből felbukkant mikropárt nyújtott be kérdést, az ügyben szintén megmozduló Momentumba is beleszállva.

Formai hibák miatt hétfőn elutasította a Nemzeti Választási Iroda azt a népszavazási kezdeményezést, amit egy eddig teljesen ismeretlen mikropárt, a Demokrata Párt nyújtott be a hétfőn aláírt „lex CEU” visszavonásáért. Erről a hvg.hu számolt be.

A Demokrata Párt kezdeményezése azért is furcsa volt, mert bejelentésüket az állami hírügynökség, az MTI azonnal lehozta, míg az olimpiát megakadályozó sikeres népszavazási kezdeményezésen túllévő Momentum Mozgalom hasonló bejelentését nem. Ráadásul a Kósa Sándor vezette „demokraták” nagy hangon a Momentumba is beleszálltak, mondván, az ő kérdésük „értelmetlen hangulatkeltés és kontraproduktív pártpolitikai kezdeményezés”. Kósa egyébként több kispártot is menedzsel.

A Demokrata Párt által benyújtott kérdés már ránézésre is dilettáns, így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2017/04/04-én hozott “lex-CEU” nemzeti felsőoktatásról szóló trv CCIV. módosítását a kormány visszavonja?

Ráadásul a népszavazási kezdeményezés benyújtásához szükséges támogatói aláírások közül négynél rosszul tüntették fel a személyi azonosítójukat, egy ember pedig az anyja születési nevét. Így a szükséges 20 helyett csak 17 támogató aláírás volt elfogadható, ezért elutasították a kezdeményezést.

Szintén formai okok miatt utasították el a DK-s Varju László kezdeményezését, amely arról szól, hogy „az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon ne lehessen olyan sporteseményt rendezni, amelyen a versenyzőket szexuális irányultsági, nemzetiségi, származási, világnézeti, vagy vallási alapon korlátozzák vagy előnyben részesítik”. A kifogás itt az volt, hogy maga Varju nem töltötte ki helyesen a személyi számát, ahova egy 13 elemből álló számjegysort írt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik