Belföld

Leszedték a Rádió épületéről a tüntetők által kitűzött EU-zászlót

Reggelre már nem volt kint.

Fél napig sem maradhatott kint az EU-zászló a Rádió Pollack Mihály téri épületén – írja a 444.

Hétfőn este spontán tüntetés kezdődött Budapesten, miután Áder János aláírta a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő módosítását, amelyben a tiltakozók a szabadság és demokrácia korlátozását látják. A demonstrálók a Várban, a Sándor-palota előtt gyűltek össze, majd a Lánchídon át az Oktogon és a Blaha érintésével érkeztek a Magyar Rádióhoz.

A Rádió bejárata előtt lévő tetőre egy tüntető feljutott, és kitűzte az Európai Unió zászlaját. A lányt aztán a rendőrök behúzták az épületbe, de nem sokkal később elengedték, míg kint paprikaspray-vel fújták le a tiltakozókat.

Az EU-zászló viszont nem maradhatott kint sokáig, reggelre már eltávolították a közintézményről.

Bár a Rádió Bródy Sándor utcai épülettömbje emblematikusnak számít, a műsorokat egy ideje már nem innen sugározzák, a rádiócsatornákat beolvasztották az MTVA-ba és a Kunigunda utcába költöztették. Az épület azért még nem teljesen üres, a rádió zenei együttesei is itt működnek.

A „Brüsszel” ellen boszorkányüldözést folytató kormány egyébként úgy tűnik, nem tűri meg a középületeken az uniós zászlót – 2014-ben Kövér László házelnök döntése nyomán a Parlamentről is eltávolították azt, és székely zászlót tűztek a helyébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik