Belföld

Kelet-Magyarországon még meghalni sem lehet méltósággal

haldoklás (haldoklás)
haldoklás (haldoklás)

Sok magyar kórház krónikus betegeket ápoló osztályán rendkívül kevés a hely, a gyógyíthatatlan, súlyos betegeknek és a tartós ápolásra szorulóknak továbbra sem könnyű megfelelő körülményeket találni – írta meg a Magyar Nemzet a birtokukba jutott adatok alapján.

Míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) 2017. januári mutatói alapján a legjobb ilyen jellegű hely Veszprém megye, ott 49 krónikus betegségben szenvedőknek járó ágy jut tízezer lakosra, addig ugyanez a szám Bács-Kiskun megyében csupán 15, amivel az alföldi megye az utolsó a rangsorban – derül ki a cikkből. Hajdú-Bihar megyében is mindössze tizenhét ágy jut tízezer lakosra; Szabolcs-Szatmár-Bereg huszonegy és Jász-Nagykun-Szolnok megye huszonkettő ággyal szintén jelentős lemaradásban van.

Nyugaton, illetve a fővárosban és környékén jobb a helyzet: Győr-Moson-Sopronban már 34, Vas megyében pedig 36 ágy jut tízezer lakosra. A fővárosban ez a szám 38, míg Pest megyében csupán 12 – bár a főváros közelsége miatt ez nem feltétlenül jelent nehézséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik