Belföld

Jön a nemzeti demográfiai program

Több gyereket akar a kormány.

Április végén kerülhet a kormány elé az új nemzeti demográfiai program előterjesztése – írta a Magyar Hírlap.

Az előterjesztés célja a gyermekvállalás ösztönzése, a munka-család egyensúly kialakításának, a fiatalok boldogulásának támogatása, a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatottságának növelése. A tervezet a fiatalok mellett az úgynevezett Ratkó-unokák, azaz a mai 35-44 évesek gyermekvállalásának ösztönzését is célozza.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a tárca széles körű egyeztetéseket folytatott, a szakmailag érintett intézmények, demográfusok, kutatók, valamint civil szereplők bevonásával dolgozták ki az előterjesztést.

Lázár János a tervezett új demográfiai programról a Kormányinfón azt mondta, 2060-ig tart, célja a jelenleg is problémát jelentő népességcsökkenés megfordítása. A tervezet egyelőre nem tartalmaz gyermekneveléssel összefüggő áfacsökkentést (korábban felmerült például a pelenka áfájának csökkentése), de fontos eleme lesz többek között az oktatási rendszer fejlesztése is. A miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt három évben fordulat tapasztalható a születések számát tekintve, 2016-ban 93 ezernél több gyerek született Magyarországon, ami jelentős elmozdulás a korábbiakhoz képest, ám ennél többre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik