Belföld

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál

Mint arról korábban beszámoltunk, gyorsított eljárásban állítják bíróság elé a 72 órára őrizetbe helyezett Gulyás Mártont, akit a hétfő esti, Sándor palotánál tartott spontán demonstráción állítottak elő a rendőrök, amiért festékes palackot dobott az épület felé.

Kedden 17 óra 30 percre tüntetést szerveztek a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt, Gulyás fogvatartása elleni tiltakozásul, illetve előzetes letartóztatása ellen.

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál 1
Fotó: Berecz Valter

A demonstráció elején mindössze néhány tucatnyian voltak jelen, ők fütty- és dudaszó közepette kiabálták hosszasan, hogy

 “engedd ki” és “demokráciát”.

Néhányan a kezükben táblákat tartottak “elvesztette jogállam jellegét” felirattal.

Kiderült, hogy Gulyást idő közben átszállították a Gyorskocsi utcai börtönbe, a tüntetők együtt vonulnak át oda. Létszámuk addigra több százra bővült.

Galéria
Fotó: 24.hu

Többször kihangsúlyozták, békés szándékkal érkeztek, csak annyit szeretnének elérni, hogy kiengedjék Gulyást, mert nem vétett olyan súlyosat. Ott volt velük Demszky Gábor is.

A vonulás közben felcsendült a

Marcit ki, Orbánt be! és a Poltot börtönbe!

rigmus is.

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál 2
Fotó: Berecz Valter

A résztvevők a Lánchíd-Fő utca-Csalogány utca útvonalon érkeztek meg a Gyorskocsi utcába és “szia Marci!”, valamint “Marci a mi Táncsicsunk” szólammal köszöntötték őt az épület előtt.

A hangosbeszélőbe azt mondták, amit Gulyás Márton csinált, az legfeljebb szabálysértés, de semmiképp nem őrizetbe vétel.

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál 3
Fotó: Berecz Valter

A tüntetők közül páran aztán elvesztették a fejüket és nekimentek az épület előtt álló rendőrsorfalnak, elég nagy dulakodás alakult ki. A rendőrök azt kérték, ne dulakodjanak, mert agyon fogják nyomni egymást.

Galéria
Fotó: Berecz Valter

Válaszul közölték az egyenruhásokkal, hogyha kiengedik Gulyást, akkor hazamennek. Patthelyzet alakult ki, mint az elmúlt napokban elég sokszor. Közben rendőri erősítés érkezett.

Az egyik tüntető egy kukára felállva Áder János fejét ábrázoló, “nem az én elnököm” feliratú táblát emelt a magasba, megmozdulását nagy taps kísérte.

Valamivel nyolc óra előtt megjelent egy megafonnal Misetics Bálint aktivista, aki elmondta, miért is tüntetnek.

Galéria
Fotó: Fülöp Dániel / 24.hu

A tiltakozók egymás közt később azt beszélték, nem sok értelme van annak, ami történik, vagyis hogy 8-10 ember próbálja áttörni a rendőrfalat, a többiek meg nézik. A jelenlévők létszáma is csökkent, mert hűlt le a levegő. Pár rendőrt le kellett cserélni, mert nem bírta idegekkel a helyzetet.

Mikor már úgy tűnt, vége a tüntetésnek, jött egy nagy rendőri hullám és majdnem elesett mindenki, valakit a földről kellett felsegíteni.

A tüntetők kreativitása a végére sem lankadt, 9 óra után azt skandálták,

éhesek vagyunk, Gulyást akarunk!

Gulyás Márton ügyvédje kollégáinknak azt mondta, hogy Gulyás az épületet akarta megcélozni a festékes flakonnal, de a rendőrök kicsavarták a kezéből, ami ekkor szétfolyt. Megjegyezte, politikai fogolynak tartja ügyfelét.

10 órakor már több volt a rendőr, mint a demonstráló, többen ülősztrájkba kezdtek, de összetűzés már nem történt.

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál 4
Fotó: Fülöp Dániel / 24.hu

Lökdösődés volt a tüntetők és a rendőrök közt a Gyorskocsi utcai fogdánál 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik