Belföld

Elvennék az Orbán-kormánytól az uniós támogatásokat

Az Európai Néppárt tagjai besokalltak a Fidesztől, Frank Engel luxemburgi politikus eljárást kezdeményezne.

Az Európai Néppárt tagjai jelentős részének elege van a Fideszből – jelentette ki Frank Engel luxemburgi EP-képviselő a Népszavának adott interjúban. Azt mondta:

a Fidesz kormányzása mindennek ellentmond, amiben az európai pártszövetség hitt vagy hisz.

A politikus hozzátette: ez mindenkinek számára világos, de az egyetlen probléma az, hogy milyen ítéletet hozzanak, mert rendkívül nehéz elküldeni valakit, akit egyszer már beengedtek a soraikba.

Én lennék a legboldogabb, ha sikerülne megszabadulni tőlük, mert maguktól nem mennek el

– mondta Engel, hozzátéve: kételkedik benne, hogy bármely pártcsaládban szívesen fogadnák őket, „de ez legyen az ő problémájuk”.

A képviselő azt mondta, világossá kell tenni a Fidesz számára, hogy nem az Európai Néppárt soraiba valók. Viszonylag gyorsan kell cselekedni, mert „a dolgok hamar elfelejtődnek, és akkor minden marad a régiben”. A politikus szerint a 7. cikkely szerinti szankciós eljárást is kezdeményezni kellene Magyarország ellen, amelynek végén nem a szavazati jogok felfüggesztését, hanem a közösségi támogatások megvonását tartaná helyesnek.

Ha az évi több mint 4 milliárd eurónyi forrástól megfosztanánk a Fideszt, összeomlana a rendszerük

– mondta.

Beszélt arról is, hogy a civil szervezetekről szóló törvényt a felsőoktatási törvénymódosításnál is felháborítóbbnak tartja, az utóbbinál viszont látni kell, hogy csak azért volt rá szükség, hogy bezárhassák a CEU-t.

Itt az ideje, hogy az Európai Bizottság előbújjon a paragrafusok mögül, és politikai értékelést adjon a Fidesz kormányzati tevékenységéről, amely szerintem sérti az unió alapértékeit

– jelentette ki Engels, hozzátéve, függetlenül a bizottsági döntéstől, néppárti kollégáival elhatározták, hogy végigviszik az ügyet. Javasolni fogja a frakciónak, hogy az Európai Parlamentben kezdeményezzék a 7. cikkely szerinti eljárást.

Évek óta közelről látom, mit művel a Fidesz, és a helyzet nem javult, hanem romlott. Elég volt

– jelentette ki, hozzátéve, minden eszközt be kell vetni a harcban, ami „nem lesz könnyű”, lehet, hogy az eljárás megindításához szükséges többséget nem érik el, „de meg kell próbálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik