Belföld

72 óráig őrizetben tartják Gulyás Mártont

Gulyás Mártont tegnap éjszaka óta fogva tartják az ügyészségen, miután a tegnapi tüntetésen elvitték őt a rendőrök.

Az ügyészség csoportos garázdaság elkövetésével vádolja, és

minimum 72 óráig őrizetben akarja tartani. Ez után dönt arról, hogy előzetesbe helyezik-e, 

írja az a Facebook-csoport, amely szimpátiatüntetést szervez Gulyás Márton mellett. A demonstráció a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt lesz.

A hvg.hu úgy tudja, hogy azután vitték el az aktivistát, hogy valakik festékkel teli flakonokkal dobálták meg az épületet, az egyik eltalálta az erkélyt. A dobálózás és kiemelés a tömegből távolabb történt, írják. Gulyást berángatták az épületbe, majd nem sokkal később a rendőrök el is vitték onnan.

Azt nem lehet tudni, kit vittek még be, de valószínűleg nem egyedül vádolják Gulyást csoportos garázdasággal, erre utal a tüntetés Facebook-oldalán egy bejegyzés is.

A 444 ír Maria Koosh-ról is, aki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének, az FAO-nak dolgozik Budapesten, és aki korábban a CEU-n diplomázott.

A lap szerint:

Koosh hazaérve elment lezuhanyozni, hogy a zuhanyzóból kilépve 7 rendőrt találjon a házuk nappalijában, akik elmondása szerint semmilyen hivatalos papírt nem mutattak nekik, amikor behatoltak oda. A rendőrök csak többszöri felszólításra, kellemetlenkedő megjegyzések kíséretében, percek elteltével engedték meg, hogy egyáltalán felöltözzön, és ne meztelenül, egy törülközőbe csavarva kelljen válaszolgatnia nekik és megadnia az adatait. Miután felvették az adataikat, magukkal vitték a barátját – akit információnk szerint Varga Gergelynek hívnak – azzal, hogy várhatóan 4-5 óra múlva érhet haza. Azóta sem ért, pedig több, mint 12 óra telt el. A kétségbeesett nő azt sem tudja, hová vitték a barátját és mi van vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik