Belföld

Nézőpont: okafogyott a CEU melletti tüntetés

Fodor Csaba beszélt az állami hírtévében.

Fodor Csaba okafogyottnak nevezte a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelő tüntetéssorozatot az M1 aktuális csatornán. Szerinte politikai szempontból igen komoly mozgósító erővel bíró nemzetközi hálózattal áll szemben a Fidesz-KDNP.

Mint mondta: tulajdonképpen két CEU-ról beszélünk, a Central European University bejegyzett jogi személy az Egyesült Államokban, egy székhelyszolgáltatóban működik, míg a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetem ténylegesen egyetemként működő jogi személy. Utóbbiról a Nézőpont ügyvezetője megjegyezte, azt Soros György alapította egy holland alapon keresztül és annak kamataiból működik.

A vitát kiváltó törvénymódosítás nem jelenti azt, hogy a Közép-európai Egyetemnek be kellene zárnia, az intézmény a továbbiakban is ugyanúgy tud működni, mint eddig, mindössze akkor tud majd amerikai diplomát is kibocsátani, ha erről születik egy kormányközi egyezmény – mondta.

Fodor Csaba szerint a tüntetéseken a bevándorláspárti álláspont mellett klasszikus ellenzéki témák is elhangzottak, mert a klasszikus balliberális pártok megpróbáltak beépülni a tömegbe. Ő arra számít, hogy amikor az álláspontok tisztázódnak és egyértelművé válik, hogy a Közép-európai Egyetem továbbműködhet, marad a tiltakozók szűk magja, amelynek tagjai bejelentik, hogy hosszú távú politikai ambíciókkal rendelkeznek, ahogy az a korábbi hasonló tiltakozások után is megfigyelhető volt. Szerinte ezzel az ellenzék tovább osztja majd magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik