Belföld

“Már így is félnek tőlünk” – megszólaltak a CEU-tüntetés szervezői

Több tízezer ember tüntetett a vasárnap CEU, a szabad oktatás és a demokrácia mellett. A vasárnap esti esemény is bizonyította, hogy egy civilek által szervezett megmozdulás hatalmas tömeget tud megmozgatni, ha egy fontos és konkrét ügyről van szó.

A demonstráció két szervezőjét arról kérdeztük,

milyen érzéseik vannak a tegnapi nap után, azt kapták-e, amire számítottak, és hogyan tervezik a folytatást?

László Luca mesterszakos hallgató a CEU-n, jövőre diplomázik kisebbségpolitika szakirányon.

A 24.hu-nak elmondta, nagyon elégedettek, váratlanul nagy sikernek értékelik a tüntetést. Reméli, hogy ennek a több tízezres tömegnek meglesz a hatása és Áder János nem írja alá a CEU ellehetetlenítésére hozott törvényt, amit a parlament egy nap alatt megtárgyalt és megszavazott.

Szerdán lesz a következő tüntetés, amit ugyan nem ők szerveznek, de részt vesznek rajta, mert László Luca szerint a civil szervezeteket megbélyegző törvény szorosan összekapcsolódik a CEU ügyével. Hozzáteszi, ha kell, akkor ők is újra tüntetnek.

Azt nem tudja elképzelni, hogy amennyiben Áder János aláírja a törvényt, még ma szervezetten kivonulnak az utcára:

Az összes tüntetésünket engedélyezte a rendőrség, márpedig nem hiszem, ha bejelentjük ma, akkor azonnal engedélyt kapunk. Valamit reagálni fogunk, de azt nem tudom elképzelni, hogy egy nagy tüntetést szervezünk gyorsan estére. Egy ilyen megmozdulásnak nagyobb előkészülete van.

– mondta.

Szerinte a tüntetéseknek továbbra is békés, kulturált, hangnemben kell maradniuk.

Azzal, hogy kint vagyunk ilyen sokan az utcán, az már egy olyan erő, amit nem kell erőszakkal megtoldani. A tegnapi 80 ezer ember már egy olyan tömeg, aminek lehet befolyásoló hatása.

A CEU hallgatója úgy látja, már így is félnek tőlük.

László Luca szombaton még szinte biztos volt abban, hogy Áder János aláírja a törvényt, viszont a vasárnapi tömeg után már reménykedik:

Az, hogy Berlinben is ekkora tüntetés volt, hogy több mint 60 ezren kiálltak a CEU mellett, az mégiscsak egy olyan komoly szám, amit nem lehet ignorálni. Ha mégis, az egy rossz lépés.

“Már így is félnek tőlünk” – megszólaltak a CEU-tüntetés szervezői 1
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Rég volt ennyi mérges ember az utcán

Békés Gáspár a tüntetés másik szervezője viszont arra számít, hogy Áder János aláírja hétfőn a törvényt:

Magyarországon a hatalmi ágak szétválasztása már egy régen megszűnt koncepció. Amennyiben a Fidesz azt akarja, hogy a törvény maradjon, akkor maradni fog. Megvárjuk, hogy milyen döntés születik majd és annak megfelelően reagálunk.

Ő is úgy látja, inkább szerdán lehet egy újabb megmozdulás, de hozzáteszi, nehéz ezt előre megjósolni:

Tegnap is a rendezvény befejezése után az emberek tovább tüntettek, és vonultak a városban. Vasárnap is akadtak meglepő fordulatok, bármi lehetséges, az emberek nagyon dühösek. Rég volt ennyi mérges ember az utcán.

Békés Gáspár is azt szeretné, hogy ez egy békés mozgalom maradjon, nem értenek egyet az erőszakos cselekedetekkel.

Habár komolyabb incidens most se történt, ami volt, az a hivatalos befejezés után, de a rendőrségnek nem kellett intézkednie.

– tette hozzá.

Őt megkérdeztük arról is, mit szól ahhoz, hogy a kormánymédia szerint Soros György repülővel utaztatta a tüntetésre az embereket.

Ez nevetséges és abszurd.

– válaszolta.

“Már így is félnek tőlünk” – megszólaltak a CEU-tüntetés szervezői 2
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szervező szerint továbbra is tízezrek mennek majd utcára, mert a magyar társadalom elért egy olyan pontra, hogy eddig és ne tovább:

Ennek egy szimbolikus lépcsője a CEU. Az viszont öröm, hogy ennyi ember összekapcsolta az oktatási szabadságot a demokráciával és a jövőképünkkel. Hiszen ha a legjobb egyetemüket tönkreteszik, akkor az ország jövőképét is tönkreteszik ezzel.

És mi lesz, ha Áder meglepetést okoz és nem ír alá?

Mindenre van forgatókönyvünk. Ha Áder nem írja alá a törvényt, akkor az Alkotmánybíróságot kell nyomás alá helyezni. Őket fogjuk kérni arra, hogy semmisítsék meg azt a törvényt, ami számos ponton alkotmányellenes. Ez a döntés az érintettek bevonása nélkül született meg, így ez elvből antidemokratikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik